Σε διορθωτικές κινήσεις σχετικά με τις κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις σκληρές ποινές για τα ληξιπρόθεσμα που «πέρασαν» το Σάββατο στη Βουλή.

Λίγες ώρες νωρίτερα –και με την Ελλάδα να θυμίζει τοπίο στην αιθαλομίχλη, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τζακιών –41 γαλάζιοι βουλευτές συνυπέγραφαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών πιέζοντας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Ωστόσο, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να ανοίξει άλλο μέτωπο με την τρόικα –σημειώνοντας ότι ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέτρα 280 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί η ζημιά από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.

Μάλιστα, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου γινόταν χθες λόγος για την ανάγκη να επιδειχθεί «μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ειδικά από τα στελέχη της κυβέρνησης. Η αναφορά γινόταν για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος άφησε –για άλλη μία φορά –έμμεσες αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνοντας ότι «πρέπει να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης» και προσθέτοντας με νόημα ότι «δυστυχώς, δεν πείσαμε γι’ αυτό το θέμα τους εταίρους μας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχονταν κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία των 41 συνιστά σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μαξίμου ότι με την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών οι πιέσεις τους για ελαφρύνσεις και διορθωτικές στροφές θα γίνονται ολοένα και πιο έντονες, καθώς η χώρα θα οδεύει προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκλείουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διαβεβαιώνοντας ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος για προσφυγή στις κάλπες». Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και το ΠαΣοΚ, και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος διαβεβαίωσε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ότι στόχος παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.

Επίσης, παρά τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου κατά του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για πολλούς βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το επόμενο διάστημα «να ενισχυθούν ορισμένα υπουργεία με προσθήκες προσώπων, όχι όμως αντικαταστάσεις». Η ίδια πηγή τόνιζε ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας ανασχηματισμός», για τον πρόσθετο λόγο ότι ένας υπουργός για να αποκτήσει πλήρη γνώση του αντικειμένου του θα πρέπει να καθήσει προηγουμένως τουλάχιστον πέντε μήνες στην υπουργική καρέκλα.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ. Με την ίδια ένταση η κυβέρνηση «ξορκίζει» και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, και μάλιστα αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι το Μαξίμου θέλει να τραβήξει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται, ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε εκλογές από τη στιγμή που περιμένουμε τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που ασπάζονται τη λογική ότι «κάλπες στήνεις είτε εάν συμβεί κάτι θεαματικά καλό είτε εάν τύχει αιφνιδιαστικά κάτι που επιδεινώνει τις συνθήκες».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει αναγκαστικά στις κάλπες και τονίζουν ότι είναι θέμα χρόνου ο κ. Σαμαράς να αναγκαστεί να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς εκτιμούν ότι οι 153 έδρες που διαθέτει σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι ένας επίφοβος για τη σταθερότητα αριθμός.