Μια αράχνη, βγαλμένη από τους μύθους του Αισώπου, έχει ήδη πλέξει τον τεράστιο ιστό της στην είσοδο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου για να σταματάει κάθε ζιζάνιο που θα επιχειρήσει να κλέψει τη γνώση.

Το ποντίκι και το λιοντάρι, η γαλατού με την κατσίκα της, η αράχνη αλλά και το εμβληματικό δίδυμο των μύθων του Αισώπου, ο λαγός με τη χελώνα δηλαδή, θα περάσουν τις γιορτές στο Πλανητάριο.

Σε σκηνή για τους μύθους του αρχαίου μυθοπλάστη θα μετατραπεί η βιβλιοθήκη του ιδρύματος (φωτογραφία). Οι ωραιότερες ιστορίες του Αισώπου (σε σχεδιασμό – τεκμηρίωση του παραμυθά Γιώργου Ευγενικού) θα ζωντανέψουν σε ράφια, αναγνωστήρια, προθήκες. «Είναι ιστορίες επίκαιρες με διδάγματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε αφηγηματική μορφή», εξηγεί ο Γιώργος Ευγενικός. Εικαστικές δημιουργίες από σύρμα και χαρτί (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γεωργίας Λαζάρου) δίνουν υπόσταση στους ήρωες του Αισώπου που έχουν τρυπώσει σε διάφορα σημεία της βιβλιοθήκης περιμένοντας τους μικρούς επισκέπτες να τους ανακαλύψουν. «Στόχος του προγράμματος είναι και να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν μετον χώρο της βιβλιοθήκης», υπογραμμίζουν από το Ιδρυμα Ευγενίδου.

Και εκεί που τα παιδιά θα ψάχνουν πάνω στα ράφια ή κάτω από αναγνωστήρια, αρχίζει να ξετυλίγεται ένα θεατρικό έργο με βάση ιστορίες του Αισώπου από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος και «δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει» (σύλληψη ιδέας – καλλιτεχνική επιμέλεια Τάσου Ράζου και σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Πέτρου Δαμουλή) για μερικές από τις ευφάνταστες και διπλής ανάγνωσης ιστορίες του αρχαίου μυθοπλάστη: «Η αλεπού κι ο κόρακας», «Ο λαγός και η χελώνα», «Ο ποντικός της πόλης και ο ποντικός της εξοχής». Κάθε ιστορία θα ενέχει «αλληγορίες και αλήθειες, παραμορφώσεις και μεταμορφώσεις από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, κεντημένες με κέφι και μπόλικη μουσική», σημειώνει η θεατρική ομάδα. Τα δε παιδιά δεν θα είναι απλώς θεατές αλλά θα συμμετέχουν με δράσεις, ενώ ακολουθεί και διαδραστικό παιχνίδι. Ο αφηγητής – ηθοποιός (που συμπράττει με την αφηγήτρια εικαστικό Γεωργία Λαζάρου) κάνει ένα ταξίδι στην εποχή του Αισώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με μουσικές Νίκου Κυπουργού. «Μέσα από τα παραμύθια θέλουμε να μυήσουμε τα παιδιά στις τέχνες και τις επιστήμες, διότι είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος προσέγγισης», εξηγεί ο Γιώργος Ευγενικός.