Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, με σκοπό την ακύρωση του νόμου ο οποίος ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, προσέφυγε την Παρασκευή η ινδική κυβέρνηση.

Τον σχετικό νόμο είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας.

Η κυβέρνηση ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του και να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο-κληροδότημα της νομοθεσίας της βρετανικής αποικιοκρατίας του 1860, εκτιμώντας ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών.

Στις 12 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση που είχε λάβει δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009, με την οποία αποποινικοποιούσε τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε το 2009 ότι το άρθρο 377 του ποινικού κώδικα του 1860, το οποίο ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κυρίως τον σοδομισμό, συνιστά «παραβίαση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και παρέπεμψε το θέμα στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ζητούσε από το κοινοβούλιο να αποφανθεί, αλλά η διαδικασία είναι άκρως χρονοβόρα και είναι μάλλον αδύνατο να διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την ομοφυλοφιλία ως «παρά φύση» συμπεριφορά, η οποία τιμωρείται με πρόστιμο και με κάθειρξη 10 ετών.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων διαμαρτύρονται για προσβολές, εκφοβισμό και παρενοχλήσεις από αστυνομικούς σε μια χώρα με συντηρητικά ήθη.

Κανένας ομοφυλόφιλος από τον χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού ή του θεάματος δεν έχει αποκαλύψει τις σεξουαλικές του επιλογές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα συνέβαλε στον αγώνα κατά της μετάδοσης του ιού του AIDS που έχει προσβάλει περίπου 2,5 εκατομμύρια Ινδούς.