Κρατικοί θεσμοί

Οι επικριτές του Γκιουλέν υποστηρίζουν ότι οι υποστηρικτές του έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις μέσα στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τις μυστικές υπηρεσίες.

Πρόσφατα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραδώσει τον έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας στο κίνημα του ιμάμη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τα μέλη του κινήματος ότι διοργανώνουν μαζικές πολιτικές δίκες.

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται από το 1999 ο Γκιουλέν αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ προχθές μέσω του δικηγόρου του διέψευσε ότι έχει σχέση με τις έρευνες για διαφθορά.

MME

Το μεγαλύτερο έντυπο που υποστηρίζει το κίνημα είναι η εφημερίδα «Ζαμάν» που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία –περίπου ένα εκατομμύριο φύλλα καθημερινά. Αλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που διάκεινται φιλικά στον Γκιουλέν είναι η αγγλόφωνη «Today’s Zaman», η «Ταράφ» και κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Επιχειρήσεις

Ο Ριζαμούρ Μεράλ, επικεφαλής της Tuskon, ενός οργανισμού που αντιπροσωπεύει 120.000 εταιρείες –πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε υποστηρικτές του Γκιουλέν –δήλωσε σε μια συνέντευξη φέτος ότι η προσέγγιση του ιμάμη έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους «να γίνουν σοβαροί, αξιόπιστοι επιχειρηματίες… και να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες αυτού του κόσμου».

Σχολεία

Οι οπαδοί του Γκιουλέν υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σχολεία τα οποία εμπνέονται από τις σκέψεις του –διδάσκει τη χαναφίτικη εκδοχή του Ισλάμ, εκσυγχρονίζοντας τις διδαχές του σουνίτη θεολόγου Σαΐντ Νούσρι –σε κάθε μεγάλη πόλη της Τουρκίας και σε ακόμα 140 χώρες. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνά τα 1.000 διεθνώς. Η διεθνής επέκταση των σχολείων του κινήματος Χιζμέτ (Υπηρεσία) πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1990, με πολλά τέτοια ιδρύματα να ανοίγουν στην Κεντρική Ασία. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχολεία δημιουργούσαν δεσμούς με τις τοπικές ελίτ, που κατόπιν οδηγούσαν και σε επιχειρηματικούς δεσμούς.