Ασυγκίνητους αφήνει τους επενδυτές ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός, όπως προκύπτει από το διαγωνισμό που ναυάγησε την Παρασκευή για την παραχώρηση τεσσάρων λουτροπόλεων, της Υπάτης, των Θερμοπυλών, του Κονιαβίτη, και των Καμένων Βούρλων.

Όπως και στην περίπτωση του ακινήτου της Αφάντου Ρόδου, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν εμφανίστηκε κανένας επενδυτής και η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη.

Ποιος όμως ο λόγος της παντελούς απουσίας ενδιαφέροντος ;

Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα κάτι παραπάνω από απογοητευτικά στοιχεία για τις επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Το 2012, οι επισκέψεις σε ιαματικά λουτρά της χώρας έπεσαν κατά 45% έναντι του 2011, «βουτιά» που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περιορίσει δραστικά τα επιδόματα που χορηγούσαν για λουτροθεραπείες.

Αρνητικά όμως είναι και τα στοιχεία για τις αφίξεις από το εξωτερικό όσων κάποτε επισκέπτονταν ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προ μηνών ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χρήστος Πάλλης, το 2012 οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών, που αναζητούσαν ιαματικά λουτρά και κέντρα ευεξίας στη χώρα μας, υποχώρησαν κατά 5,5% (ETC Report) έναντι του 2011.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του, είχε επιχειρήσει να ομαδοποιήσει τις εγκαταστάσεις των ανά την Ελλάδα ιαματικών πηγών, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο, στην περίπτωση των ιαματικών της Φθιώτιδας, έδινε σε κάποιον επενδυτή τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτόνομα μία από τις τέσσερις ιαματικές πηγές. Τελικά δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος, ούτε καν για ένα από τα τέσσερα ακίνητα.

Ποια είναι τα τέσσερα ακίνητα

Πρόκειται για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών της Υπάτης (εντός της πόλης των Λουτρών Υπάτης), των Θερμοπυλών (με πέντε συνολικά κτίρια), του Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων (αποτελείται από τρία τμήματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο έχει παραθαλάσσιο μέτωπο 800 μέτρων), και τέλος της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων (αποτελείται από πέντε τμήματα).

Πριν το ναυάγιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζε να παραχωρήσει και την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Αιδηψού στην Εύβοια, του πλέον δημοφιλούς ιαματικού προορισμού στην Ελλάδα.

Τα λουτρά αποτελούνται από συγκρότημα 10 κτηρίων που καλύπτει συνολική επιφάνεια 9.446,40 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και έκταση γης 23.500 τ.μ.

Μετά την παντελή απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τέσσερις λουτροπόλεις της Φθιώτιδας, είναι άγνωστο αν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την Αιδηψό.