Έχωδύο κόρες ηλικίας 6 και 8 ετών. Πρόσφατα χώρισα με τον πατέρα τους. Είμαι σε μια νέα σχέση και αναρωτιέμαι αν είναι νωρίς ή όχι να γνωρίσω στις μικρές τον σύντροφό μου.

Το διαζύγιο για το μικρό παιδί αποτελεί έναν συμβολικό θάνατο, τον οποίο θα πρέπει να ζήσει, να επεξεργαστεί και να υπερβεί προκειμένου να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.

Στόχος σας λοιπόν τώρα ως μητέρα θα πρέπει να είναι να βοηθήσετε τις κόρες σας να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους για τον χωρισμό, να τις διαβεβαιώσετε ότι θα τις αγαπάτε το ίδιο όπως πριν και εσείς και ο πατέρας της και να τους διασφαλίσετε μια ασφαλή και οργανωμένη καθημερινότητα εμποτισμένη από σταθερότητα και ασφάλεια.

Αφού μάθουν να ζουν χωρίς τον μπαμπά και αποδεχθούν τις αλλαγές μέσα τους, τότε μπορείτε να τους γνωρίστε τον σύντροφό σας, αλλά προσοχή: με όρια και όχι με προσδοκίες οι οποίες μπορεί να μην τηρηθούν, και τα παιδιά να ξαναπληγωθούν.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1