Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η γλώσσα του Λένιν δεν ήταν τόσο ελκυστική για τους Ελληνες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όμως είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν μαθήματα ρωσικής γλώσσας.

Γαλλική φιλολογία έχει σπουδάσει η Αναστασία Νικολουδάκη που αυτήν την περίοδο ψάχνει για δουλειά. Οταν έμαθαν οι δικοί της ότι θέλει να μάθει ρωσικά, όπως λέει, ξαφνιάστηκαν. «Επειτα όμως αντιλήφθηκαν ότι είναι μια γλώσσα που μπορεί να σου δώσει επαγγελματικές διεξόδους. Θα είναι καλό για το βιογραφικό μου να έχω μια τέτοια ξένη γλώσσα», καταλήγει η Αναστασία.

Οι λόγοι, όπως εξηγεί η Ναταλία Γκαμινιούκ, υπεύθυνη επικοινωνίας στο διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό κέντρο Γνώση στην Αθήνα, στο οποίο παραδίδονται μαθήματα ρωσικών, είναι κυρίως επαγγελματικοί. «Μεγάλο ποσοστό των μαθητών μας θέλουν να μάθουν τη γλώσσα γιατί ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το τουριστικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι οι ρώσοι τουρίστες ήταν πρώτοι στη λίστα με τους ξένους επισκέπτες το καλοκαίρι. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και οι επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν συνεργασίες στη Ρωσία και θέλουν να γνωρίζουν τα βασικά. Τέλος, μαθήματα παρακολουθούν και νέοι, οι οποίοι είτε θέλουν να σπουδάσουν στη Ρωσία είτε θέλουν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους ένα επιπλέον προσόν», τονίζει η κυρία Γκαμινιούκ.

«Κοιτάζοντας τις αγγελίες στις εφημερίδες διαπιστώνει κανείς ότι όλοι ψάχνουν κόσμο να μιλάει ρωσικά, είτε για καφετέριες και εστιατόρια είτε για ξενοδοχεία. Προσωπικά θα ήθελα να εργαστώ σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου και οπωσδήποτε μου χρειάζονται», εξηγεί η Ελένη Κουκουράκη, η οποία άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ρωσικών σε ιδιωτικό Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης στα Χανιά. Φοιτήτρια η Ελένη, προσπαθεί να βρει εργασία στον τουριστικό τομέα, όπου ειδικά από φέτος τα αιτήματα για εργαζομένους οι οποίοι θα γνωρίζουν ρωσικά είναι πολλά. «Η γλώσσα είναι αρκετά δύσκολη. Είμαστε στην αρχή ακόμα και λέμε κάθε αρχή και δύσκολη. Εχει βέβαια και την πλάκα της η προφορά. Οι δικοί μου πάντως με ενθάρρυναν να αρχίσω και να συνεχίσω καθώς πιστεύουν ότι θα έχει αποτέλεσμα».

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Η Ελένη φυσικά δεν είναι η μοναδική Χανιώτισσα που μαθαίνει ρωσικά. Εκατοντάδες κρητικοί άνεργοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, φοιτητές άρχισαν φέτος μαθήματα της ξένης γλώσσας καθώς η έκρηξη των επισκεπτών από τη Ρωσία έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες και ανάγκες στον χώρο των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κοσμηματοπωλεία, μαγαζιά με τουριστικά είδη σε όλο τον νομό αναζητούν μέσω αγγελιών εργαζόμενους που να μιλούν ρωσικά.

Ακόμη και μέσω Διαδικτύου, πάντως, έχουν αρχίσει να μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα. «Είδαμε ότι είναι πιο εύκολο για τους επαγγελματίες, τους ενήλικες καθώς δεν υπάρχει η δέσμευση να μπαίνουν σε μια αίθουσα», δηλώνει η κυρία Γκαμινιούκ.

«Εχουμε εστιατόριο στα Σφακιά και φέτος είχαμε πάρα πολλούς ρώσους πελάτες. Λίγοι από αυτούς γνωρίζουν αγγλικά, επομένως μαθαίνω τη γλώσσα τους για να τους εξυπηρετούμε καλύτερα», λέει η Μαρία Φασουλάκη, η οποία με τα ταχύρρυθμα μαθήματα εκτιμά ότι το πολύ σε τρεις μήνες θα μπορεί να συνεννοείται ικανοποιητικά με ρωσόφωνους. Αλλά και τον χειμώνα που είναι στα Χανιά, όπως προσθέτει, θα ήθελε να βρει δουλειά και «πιστεύω ότι τα ρωσικά θα με βοηθήσουν γιατί αυτό που διαπιστώνω είναι να ζητούν ακόμη και για υπάλληλος καταστήματος καλή γνώση αγγλικών και ρωσικών».