Κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης ώστε να επαναλειτουργήσουν αμέσως το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Αθήνας έκανε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας.

Αφού συνάντησε και συνομίλησε επί μακρόν με τους πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων Σίμο Σιμόπουλο (ΕΜΠ) και Θεοδόση Πελεγρίνη (ΕΚΠΑ), ο Κ. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, κάτι που θα αποτελέσει εξάλλου και το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ώστε να μην προκύψουν οι ελλείψεις που έχουν επισημάνει οι πρυτάνεις. «Ολα αυτά προϋποθέτουν ανοικτά Πανεπιστήμια», τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Ο Θ. Πελεγρίνης από την πλευρά του δήλωσε ότι «βούληση του υπουργού και δική μου είναι να ανοίξει το Πανεπιστήμιο», ενώ ερωτηθείς για την ένταση στις σχέσεις του με την ηγεσία του υπουργείου απάντησε: «Ποτέ δεν ήταν κακό το κλίμα ανάμεσα σ’ εμένα και τον υπουργό Παιδείας».

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος έκανε επίσης μια κίνηση που ίσως αποδειχθεί κλειδί για την εκτόνωση της κρίσης, αποδεχόμενος να μην απολυθούν αμέσως οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν αλλά να τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη θέση τους να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια ισάριθμοι από όσους είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατόπιν απογραφής. Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο αριθμός αυτών των υπαλλήλων ανέρχεται σε 176, συνεπώς από τους περίπου 400 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν σχεδόν οι μισοί.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι μετά και τη νέα παρέμβαση του Κ. Αρβανιτόπουλου έχουν πλέον τελειώσει τα άλλοθι σε όσους κρατούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών κλειστό, καθώς αν δεν αποδεχθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα αποδειχθεί ότι ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι και μια μειοψηφία πανεπιστημιακών έχουν συμμαχήσει σε μια «συντεχνία συμφερόντων» που θεωρεί ότι μπορεί να κινείται υπεράνω των νόμων. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης των διοικητικών ενώ δεν απέκλειαν την άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία για τη συνέχιση της απεργίας των διοικητικών, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που την έχουν κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη.

Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων στα δύο πανεπιστήμια για επανεκτίμηση της κατάστασης ενώ για πρώτη φορά έγινε λόγος από μέρους τους για ένα θετικό βήμα. Επίσης σήμερα έχουν προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη και συνεδρίαση της Συγκλήτου. Στο Πολυτεχνείο χθες η Σύγκλητος ζήτησε και πάλι αναστολή της διαθεσιμότητας ώσπου να ολοκληρωθεί ο διάλογος.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ωστόσο στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ιωαννίνων (οι πρυτάνεις των οποίων Γ. Παναγιωτάκης και Τρ. Αλμπάνης συναντήθηκαν με τον Κ. Αρβανιτόπουλο και εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη διαθεσιμότητα) άρχισαν ολιγοήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις με περιφρούρηση ή και κατάληψη των χώρων. Ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου και προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων Ι. Μυλόπουλο και μεθαύριο με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευρ. Στεφάνου.