Πραγματικότητα θα είναι το τζαμί στην Αθήνα έως τα μέσα του επόμενου χρόνου. Επειτα από πέντε άκαρπες δημοπρατήσεις, χθες, στην έκτη πρόσκληση, κατατέθηκε προσφορά για την κατασκευή του τεμένους από την κοινοπραξία J&P ABAΞ AE – TEPNA AE – AKTΩΡ ATE – INTRAKAT. Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 946.000 ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Από το υπουργείο Υποδομών ανακοινώθηκε ότι η προσφορά έγινε δεκτή από την επιτροπή του διαγωνισμού και έτσι η υπογραφή της σύμβασης είναι θέμα ημερών οπότε και τα έργα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.

Η ανέγερση του τεμένους στον Βοτανικό θυμίζει το γεφύρι της Αρτας. Η… νεότερη ιστορία αρχίζει με τη χωροθέτηση με νόμο το 2011. Τον περασμένο Ιούνιο, εγκρίθηκε η διάθεση της πίστωσης των 946.000 ευρώ για την ανέγερσή του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη.

Τον περασμένο Ιούλιο άρχισε η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά οι πέντε πρώτες προσπάθειες δημοπράτησης απέβησαν άκαρπες. Με εξαίρεση την 4η δημοπράτηση, η οποία αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης, οι υπόλοιπες δεν τελεσφόρησαν επειδή από τις περίπου 25 μικρομεσαίες εταιρείες που έλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης καμία δεν κατέθεσε προσφορά. Ετσι, στον χθεσινό διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορά ως κοινοπραξία όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που θα αναλάβουν τελικά το έργο.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο γύρω από την ανέγερση του τεμένους, οι «μικροί» κατασκευαστές – εργολήπτες φοβήθηκαν τυχόν αντιδράσεις από πολίτες που ήταν αντίθετοι στην ανέγερση του τζαμιού και κάτω από τον φόβο «αντίποινων» –εμπλοκών κυρίως από την πλευρά εθνικιστικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων –προτίμησαν να μην καταθέσουν προσφορές.

Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να μην γίνει το έργο, το υπουργείο Υποδομών έβαλε στο παιχνίδι τους μεγάλους κατασκευαστές, που –υπό φυσιολογικές συνθήκες –δεν συμμετάσχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό.

Τι προβλέπεται. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων – Κτιριακών της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εργων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το μουσουλμανικό τέμενος, χωρητικότητας 350 ατόμων, θα διαμορφωθεί σε κτίριο παλιάς βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό –σε μια έκταση 17 στρεμμάτων –το οποίο θα ανακατασκευαστεί, ενώ θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί χώροι, κυρίως υγιεινής, σε υφιστάμενα κτίρια.

Το τέμενος, συνολικής επιφάνειας περίπου 600 τ.μ., θα αποτελείται από δυο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη και η κατασκευή μιναρέ, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον γι’ αυτό και δεν προβλέπεται.

Ο κύβος για την κατασκευή του τεμένους ερρίφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την προσβλητική προσφορά του Ταγίπ Ερντογαν προς τον έλληνα Πρωθυπουργό να πληρώσει η Τουρκία για το τέμενος στην Αθήνα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με επιστολή τους οι μουσουλμανικές ενώσεις της Αθήνας, και ιδίως η Ενωση Πακιστανών, τάχθηκαν κατά της παρέμβασης του Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι το έργο είναι υπόθεση της ελληνικής Πολιτείας. Εως τώρα, πάντως, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αττική ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα σε πρόχειρα τζαμιά, κυρίως υπόγειους χώρους σε διάφορες περιοχές.