«Η τεχνολογία και τα κομπιούτερ δεν θα σώσουν τον κόσμο. Αν πεθαίνεις από ελονοσία, δεν θα σε θεραπεύσει το Διαδίκτυο». Με αυτά τα λόγια, ο πάπας της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς φαίνεται να αποκηρύσσει τη θρησκεία την οποία διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που έβαλε τον προσωπικό υπολογιστή στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων αρνείται να αποδεχτεί την παντοδυναμία της τεχνολογίας και ξιφουλκεί με τρόπο έμμεσο εναντίον Μαρκ Zάκερμπεργκ, του ιδρυτή του facebook, ο οποίος επιθυμεί να συνδέσει ολόκληρο τον πλανήτη στο Διαδίκτυο.
Οπως συμβαίνει σε όλες τις επαναστάσεις, είτε είναι πολιτικές, στρατιωτικές ή κοινωνικές είτε τεχνολογικές, έτσι και στην επανάσταση η οποία ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα στη Γαλλία, με την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή που ονομαζόταν Micral και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο από εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple και η Commodore, οι πρωτοπόροι του παρελθόντος αργά ή γρήγορα αναγκάζονται να συγκρουστούν με τους πρωταγωνιστές του παρόντος. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στην περίπτωση του Μπιλ Γκέιτς και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η διαμάχη μεταξύ των οποίων έχει αρχίσει να αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας άτυπης βεντέτας.
Η αρχή έγινε από τον νεαρό δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του facebook τον περασμένο Αύγουστο, όταν παρουσίασε το όραμά του για έναν κόσμο ο οποίος θα καταφέρει να επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν χάρη στο Διαδίκτυο. «Η μεγάλη πρόκληση της γενιάς μου αφορά τη διασύνδεση 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλους», είχε αναφέρει τότε ο Ζάκερμπεργκ καθώς ανακοίνωνε τη σύσταση μιας κοινοπραξίας, της Internet.org, στην οποία συμμετέχει το facebook και έξι ακόμη τεχνολογικές εταιρείες με στόχο τη διάδοση του Διαδικτύου σε κάθε γωνία του πλανήτη. «Οταν θα είναι όλοι συνδεδεμένοι, θα μπορούν να επιλέξουν τη μορφή της κυβέρνησης που θα έχουν, θα έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην υγεία», είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο Ζάκερμπεργκ.
Εκείνη την περίοδο και με αφορμή την παρουσίαση ενός ανάλογου σχεδίου από την Google, ο Μπιλ Γκέιτς είχε σχολιάσει με καυστικό τρόπο ότι «όταν ένα παιδί υποφέρει από διάρροια, όχι, τότε δεν υπάρχει κανένα σάιτ που να μπορεί να το ανακουφίσει». Το Σάββατο όμως, μιλώντας με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Φαϊνάσιαλ Τάιμς» στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής της Microsoft βρήκε την ευκαιρία να υποβιβάσει το όραμα του Ζάκερμπεργκ, δίχως να τον κατονομάσει. «Θεωρείτε πως η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι πιο σημαντική από το εμβόλιο της ελονοσίας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Γκέιτς, μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή του, απάντησε πως το ερώτημα «είναι αστείο», προσθέτοντας πως «αν στην κλίμακα των προτεραιοτήτων βάζουμε πρώτα το Διαδίκτυο, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Σκεφτείτε αυτό το περίεργο πράγμα με το οποίο ασχολούμαι εγώ, το εμβόλιο για την ελονοσία, η οποία κάθε χρόνο σκοτώνει 500 χιλιάδες ανθρώπους. Τι είναι σημαντικότερο γι’ αυτούς, να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή να έχουν εμβόλια στη διάθεσή τους;».

Αποτελεί γεγονός ότι η τεχνολογία συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί και ψευδαισθήσεις, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται στον δρόμο της ανάπτυξης. Ως παράδειγμα ο Μπιλ Γκέιτς χρησιμοποίησε την πόλη Μπανγκαρόλ, την κοιτίδα υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία και μία από τις πιο σημαντικές περιοχές στον κόσμο όσον αφορά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. «Πηγαίνετε στα κέντρα πληροφορικής στην Μπανγκαλόρ», προέτρεψε ο Γκέιτς τον συνομιλητή του, «αλλά άμα επιθυμείτε να δείτε την Κόλαση, βγείτε έξω, περπατήστε δύο τρία χιλιόμετρα και κοιτάξτε το παιδάκι που ζει δίχως τουαλέτα και τρεχούμενο νερό».

Δωρεές ύψους 28 δισ. δολαρίων

Το 1994, ο Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση Ιδρυμα Ουίλιαμ Χ. Γκέιτς με μια αρχική δωρεά ύψους 94 εκατ. δολαρίων. Το 2000, η οργάνωση μετονομάστηκε σε Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Μέχρι σήμερα, ο Μπιλ Γκέιτς έχει δωρίσει στο ίδρυμά του περισσότερα από 28 δισ. δολάρια

ΜπιλΓκέιτς

«Αγαπώ ακόμη τους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά τώρα πρέπει να ασχοληθώ με την επιβίωσητων φτωχών παιδιών»

Το Ιδρυμα

Μάχη κατά της ελονοσίας και του HIV

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς πραγματοποιεί εκστρατείες στην Ασία κατά της πολιομυελίτιδας, της ελονοσίας, του AIDS και της φυματίωσης

Παροχή βοήθειαςκαι στις ΗΠΑ

Το Ιδρυμα δραστηριοποιείται και στην Ευρώπη, ενώ στηρίζει και τις ευάλωτες οικογένειες της Πολιτείας της Ουάσιγκτον

ΜαρκΖάκερμπεργκ

«Πρέπει να διαδώσουμε το Διαδίκτυο σε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ώστε ο κόσμος να είναι περισσότερο ελεύθερος και ασφαλής»

Internet.org

Συμφωνία με τη Nokiaκαι τη Samsung

Το 2013 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξεκίνησε την εκστρατεία «Ολοι μας. Παντού. Συνδεδεμένοι». Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση των τιμών των έξυπνων τηλεφώνων και των συνδέσεων στο Διαδίκτυο

Δικαίωμα στη σύνδεση

Ο επικεφαλής του facebook θεωρεί ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο τόσο πιο ασφαλής θα είναι ο κόσμος