Σημάδια δημοκρατικής προόδου εντόπισε στην Αίγυπτο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκεπτόμενος τη χώρα του Νείλου χθες κι ενώ σήμερα αρχίζει η δίκη του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή του πρώτου εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας και την ανάληψη της εξουσίας από τον Στρατό. Από τις δηλώσεις του έγινε σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κάιρο και να διατηρήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Στη συνάντηση που είχε ο Τζον Κέρι με τον αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ζωτικής σημασίας εταίρο». Τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες είναι σημαντικές και δεσμεύθηκε ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Παράλληλα, ζήτησε τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις οποίες θα μπορούν να «συμμετάσχουν οι πάντες», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Τζον Κέρι ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Αύγουστο, ότι οι στρατηγοί είχαν ανατρέψει τον Μόρσι για να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην άποψη που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές ακριβώς είναι οι προθέσεις τους» επανέλαβε. «Ο οδικός χάρτης ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες μας» πρόσθεσε αναφερόμενος στο σχέδιο των αιγυπτιακών Αρχών να θέσουν σε δημοψήφισμα την τροποποίηση του Συντάγματος και να στήσουν κάλπες για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έως την άνοιξη του 2014.

Ο ΜΟΡΣΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ. Σήμερα εξάλλου αρχίζει η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία του φόνου σε επιχείρηση απόδρασής του από τη φυλακή όπου ήταν κρατούμενος από το καθεστώς Μουμπάρακ. Αν και το κλίμα είναι σαφώς πιο ήρεμο σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, η έναρξη μιας δίκης την οποία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θεωρούν πολιτική αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Ο Κέρι είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και θρησκευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι συναντήσεις ήταν κλειστές και σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» προσέφεραν την ευκαιρία στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και την αμερικανική πολιτική.

Ενστάσεις για την πολιτική της Ουάσινγκτον έχουν και οι αιγύπτιοι στρατηγοί. Οι αμερικανικές πιέσεις αντιμετωπίστηκαν από τον Στρατό μάλλον με αδιαφορία, ενώ διατυπώθηκαν παράπονα τόσο για την υποτιθέμενη ευνοϊκή αντιμετώπιση του Μόρσι και των οπαδών του όσο και για τις αμερικανικές επικρίσεις για την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, είχε αποφύγει να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την εκδίωξη του Μόρσι από την εξουσία, αφού αυτό θα υποχρέωνε την αμερικανική κυβέρνηση να παγώσει την ετήσια βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων προς τον Αίγυπτο.

ΤΑ ΟΠΛΑ. Αγνωστο είναι, ωστόσο, πότε θα ξεπαγώσει η παράδοση βαρέος αμυντικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με σύμβουλο του Κέρι, αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των αιγυπτιακών Αρχών στα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου, των ειρηνικών διαδηλώσεων και της δραστηριοποίησης μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα.

Στο Ριάντ

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη στάση του Τζον Κέρι από τις οκτώ που θα πραγματοποιήσει στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία