«Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, με δραματικά υψηλό αριθμό ανέργων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν με αφορμή την παρουσίαση της 5ης έκθεσης της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «η αποδέσμευση των επενδύσεων στις υποδομές σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο».

Οι εργασίες σε 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού κόστους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ανασταλεί για τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται έγκριση και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Η Ομάδα Δράσης παρείχε συμβουλές και καθοδήγηση για να δώσει ώθηση για την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

Για αξιοσημείωτη πρόοδο κάνει λόγο η Ομάδα Δράσης στην αυξημένη απορρόφηση από την Ελλάδα των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το 67,5% είχε εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 49% στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα ανήλθε στην 6ηθέση στον πίνακα της ΕΕ για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την 18η, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια πολυπόθητη «ένεση» ρευστότητας στην οικονομία.

Παράλληλα διαπιστώνεται αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης καθώς ο αριθμός των ελέγχων σημαντικών φορολογούμενων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2013 σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66).

«Nαι μεν το 2014 αναμένεται ανάπτυξη, αλλά η ανεργία θα μείνει κοντάμας για πολύ καιρό ακόμη», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Επιτροπήςπου σημείωσε- με αφορμή την 5η έκθεση της task force για την Ελλαδαυπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ- ότι «αν η ανεργία ξεπεράσει το 25% δενυπάρχει μαγική συνταγή για να μειωθεί κάτω από 10%. Αυτό είναι έναβάρος που θα χρειαστεί να φέρει η ελληνική οικονομία για αρκετόχρόνο».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για την πρόοδο πουέγινε στην Έλλαδα τον τελευταίο χρόνο από τις δύο κυβερνήσεις Σαμαρά,όπως είπε, και ιδίως τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και τηνεφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, στο θέμα της συλλογής φόρων είπε ότιο Χάρης Θεοχάρης έκανε μεγαλύτερη πρόοδο σε 1 χρόνο από ότι είχε γίνεισε 3 χρόνια, από το 2010.

Καθυστερήσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σε τομείς όπως η μεταρρύθμισητης υγείας και η διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Παραδέχθηκεεπίσης ότι αν και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η χρηματοδότησητων επιχειρήσεων δεν έχει αποκατασταθεί. Οι δυνατότητες που υπάρχουνστον τομέα αυτό είναι -όπως είπε- κυρίως μέσω των διαρθρωτικώνταμείων, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα σχέδιο Μάρσαλ και μέσω του υπόσύσταση Ταμείου για την Ανάπτυξη.

Η Έλλάδα είχε πολύ σοβαρές αναταράξεις πέρσυ και πέτυχε να επιστρέψεισε ήρεμα νερά, σημείωσε. Θα ήταν κρίμα αν οι θυσίες του ελληνικούλαού δεν σφραγίζονταν από επιτυχία.