Ηταν το 1955 όταν η ΟΛΜΕ προκήρυξε την πρώτη της απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας αυξήσεις και
καθιέρωση ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς. Εκτοτε τα μισθολογικά και οικονομικά ζητήματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο δεκάδων κινητοποιήσεων. Προσφάτως, αιχμή του δόρατος για τους εκπαιδευτικούς αποτελούν οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Δεκέμβριος 1980
Απολύσεις κόντρα στο πολυήμερο λουκέτο
Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα του 1980 – στις 3 Δεκεμβρίου – ξεκίνησε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ με οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, υλοποιείται η προειδοποίηση πως σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν απολύσεις των λεγόμενων τότε «πρόσθετων» καθηγητών – σημερινών αναπληρωτών – και απομακρύνονται 130 εκπαιδευτικοί. Ο τότε υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος θα προσφύγει και δικαστικώς κατά της απεργίας, που τελικώς έληξε στις 18 Ιανουαρίου 1981, μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

1988: 37 ημέρες απεργία
Πρώτο μπλόκο σε Πανελλαδικές Εξετάσεις
Για πρώτη φορά, το 1988, οι καθηγητές χρησιμοποιούν το χαρτί των Πανελλαδικών Εξετάσεων και προκηρύσσουν απεργία στη διάρκειά τους. Επί 37 ημέρες οι μαθητές παραμένουν όμηροι των κινητοποιήσεων και οι Εξετάσεις μετατίθενται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η επιστράτευση δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, που προσπαθεί να χειριστεί το θέμα με τον Απόστολο Κακλαμάνη στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος είχε αναλάβει μετά την παραίτηση Τρίτση εξαιτίας της σύγκρουσής του με την Εκκλησία. Η απεργία κρίθηκε παράνομη, αλλά οι εκπαιδευτικοί κέρδισαν αύξηση 25.000 δραχμών.

1990: Πανελλαδικές στα μέσα του Ιούλη!
Καλοκαιρινές διακοπές στα... θρανία
Δύο χρόνια αργότερα από την πρώτη απεργία στη διάρκεια των Πανελλαδικών, το 1990, η ΟΛΜΕ με μισθολογικά και πάλι αιτήματα αποφασίζει αμέσως μετά το Πάσχα απεργία διαρκείας μέχρι και τις Εξετάσεις, ενώ διοργανώνονται συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν επιλέγεται η λύση της επιστράτευσης, με το υπουργείο να αποφασίζει την παράταση του σχολικού έτους και την αναβολή των Εξετάσεων. Οι μαθητές φτάνουν τελικά να δώσουν Πανελλαδικές στα μέσα Ιουλίου.

2013: στο παρά πέντε των Εξετάσεων
Οι απεργοί ντύνονται στο «χακί»
Για άλλη μία φορά οι καθηγητές ρίχνουν στο τραπέζι τον περασμένο Μάιο τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει Εξετάσεων. Οι αλλαγές στο Δημόσιο, που οδηγούν σε αύξηση του ωραρίου απασχόλησής τους και σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αποτελούν το βασικό σημείο της αντίδρασής τους. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η αποστολή φύλλων πορείας για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Εξετάσεων. Τελικά η ΟΛΜΕ αποφασίζει στο παρά πέντε της έναρξης των Πανελλαδικών να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της. Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών παραμένει, πάντως, για τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από