Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η προτροπή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού, να λιντσάρουν τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή στην Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να σχηματίσει δικογραφία για παράβαση του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια για όποιον «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος». Η δικογραφία θα διαβιβαστεί από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Για τεράστιο ηθικό και πολιτικό ατόπημα κάνει λόγο, στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος Αριστοτέλη και τονίζει πως η φράση αυτή δυναμιτίζει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. «Είναι πλέον γνωστή η ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, που επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας με εκβιασμούς και βιαιοπραγίες. Σε αυτές τις συνθήκες, έρχεται η απαράδεκτη δήλωση ενός προέδρου κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή, ο οποίος καλεί όσους διαφωνούν με τις εξορύξεις να λιντσάρουν έναν πολίτη και μάλιστα εκλεγμένο. Απογυμνώνεται πολιτικά ένας αρχηγός κόμματος που εν δυνάμει φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός», επισήμανε.

Ο Χρήστος Πάχτας υπογραμμίζει πως πλέον η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ξεφεύγει από τα όρια της αντιπαράθεσης σχετικά με το αν είναι καλή για την περιοχή η επένδυση χρυσού, για την οποία οι ενστάσεις πολιτών ήδη έχουν κριθεί, αξιολογηθεί και εντέλει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Είναι άλλο να διαφωνείς κι άλλο να προτρέπεις σε πράξεις βίας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εμπρηστική δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να λυθεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων πολιτών κυρίως από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα και την Ουρανούπολη, εξαιτίας της θέσης του υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική. Οι αντιδράσεις εναντίον του αλλά και κατά των στελεχών της παράταξής του πήραν ακραία μορφή τον Μάρτιο του 2012 όταν ενώ συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο στην Ιερισσό, περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής περικύκλωσαν το δημαρχείο. Παράλληλα εκσφενδόνιζαν στο κτίριο πέτρες και αυτοσχέδιες μολότοφ, ενώ κράτησαν ομήρους τους δημοτικούς συμβούλους για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Μάλιστα, προκάλεσαν καταστροφές σε αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου, το οποίο πυρπόλησαν. «Προσπάθησαν να μας κάψουν ζωντανούς», περιγράφει ο κ. Πάχτας, ο οποίος μετά το περιστατικό αναγκάστηκε να μεταφέρει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στο δημοτικό κτίριο της Αρναίας.

Εκτοτε η κατάσταση εκτροχιάστηκε με αλλεπάλληλα βίαια επεισόδια όπως η καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο και ο τραυματισμός αστυνομικών με κυνηγετικό όπλο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τον Μάιο. «Πλέον, δεν μπορούμε να πάμε από την Ιερισσό και κάτω. Δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, κάτω από το βάρος των απειλών εναντίον των ίδιων των οικογενειών τους και της περιουσίας τους, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν έμειναν στα λόγια», λέει ο Χρήστος Πάχτας.