Από τη μια είναι η Πηγάδα του Μελιγαλά που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί συστηματικά να μετατρέψει σε εμβληματικό σύμβολο μίσους, επιχειρώντας στην πράξη να επαναφέρει την εμφυλιοπολεμική ατζέντα – ακόμα και με χειροδικίες εναντίον των συγγενών των θυμάτων που ήθελαν μόνον να τιμήσουν τους νεκρούς τους…

Από την άλλη είναι η Μακρόνησος, ο «νέος Παρθενώνας» της αναμόρφωσης των ηττημένων στον Εμφύλιο κομμουνιστών, που παραμένει τόπος μνήμης για την Αριστερά του οράματος μιας δικαιότερης κοινωνίας, για την Αριστερά που υπέστη τις διώξεις, τις εξορίες, τις διακρίσεις από ένα εκδικητικό μεταπολεμικό κράτος.

Δύο εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο αποδεικνύουν ότι τα δύο σύμβολα και κυρίως όσοι επιχειρούν να τα οικειοπιηθούν συνιστούν δύο διαφορετικούς κόσμους. Στην Πηγάδα του Μελιγαλά κυριάρχησε ο ναζιστικός λόγος του μίσους, του χωρισμού, του ρεβανσισμού όσων μιλούν σήμερα τη γλώσσα εκείνων που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Στη Μακρόνησο, αντιθέτως, έγινε ένα προσκύνημα πολιτών που, χωρίς κομματικά σύμβολα, τίμησαν τους ιδεολόγους και τη θυσία τους, διατρανώνοντας την επιθυμία για μια κοινωνία που θα πορεύεται μπροστά, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, χωρίς αποκλεισμούς, ανελεύθερες πρακτικές, διαχωριστικές γραμμές. Δύο κόσμοι χωριστά – ο ένας αξίζει να καταδικαστεί στο περιθώριο, ο άλλος διεκδικεί ένα αύριο δημιουργίας και ανθρωπιστικών αξιών.

«Οσα έγιναν, οι προπηλακισμοί με προσέβαλαν βάναυσα ως άνθρωπο και γι’ αυτό αποχώρησα. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι συγγενείς θυμάτων. Αυτά που έγιναν δεν με εκπροσωπούν, δεν με αγγίζουν. Βεβήλωσαν τη μνήμη των θυμάτων και τον χαρακτήρα του θρησκευτικού μνημοσύνου που κάνουμε».

Ο Χρήστος Μπένος, εκπρόσωπος των θυμάτων στην Πηγάδα του Μελιγαλά –η οικογένειά του έχει επτά θύματα –, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα έκτροπα που προκάλεσαν χρυσαυγίτες και ανάγκασαν και τον ίδιο και άλλους συγγενείς θυμάτων να αποχωρήσουν.

Σε μια ακόμα προκλητική επίδειξη δύναμης, μέλη της Χρυσής Αυγής μετέτρεψαν το μνημόσυνο σε παραλήρημα μίσους, με «οχετό» υβριστικών συνθημάτων εναντίον πολιτικών κομμάτων και ειδικότερα του ΚΚΕ. Στο αποκορύφωμα των προκλήσεων, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος όρμησε εναντίον του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη, του άρπαξε το μικρόφωνο από το χέρι και τον ανάγκασε να αποχωρήσει από το βήμα.

Η επίθεση στον δήμαρχο έγινε εν μέσω ύβρεων από τον παρατεταγμένο «στρατό» των χρυσαυγιτών που τον αποκαλούσαν «καραγκιόζη». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρυσαυγίτες, με μαύρες μπλούζες, παντελόνια παραλλαγής και σημαίες στα χέρια, είχαν παραταχθεί στοιχισμένοι και μπροστά τους έστεκαν με ανάλογη περιβολή οι βουλευτές τους.

Τόση ήταν η ένταση που επικρατούσε, που ο δήμαρχος σχεδόν «απήχθη» από αστυνομικούς προκειμένου να αποχωρήσει ασφαλής από την εκδήλωση. Αιτία του επεισοδίου ήταν η άρνηση του δημάρχου να αναθέσει στη Χρυσή Αυγή τον «καλλωπισμό» του χώρου όπως είχε ζητήσει η οργάνωση.

Τη σκυτάλη στις ύβρεις και τις προκλήσεις πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, εκτοξεύοντας απρεπείς χαρακτηρισμούς, βρίζοντας τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στο Πέραμα «κοπρόσκυλα», ενώ ανάλογους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε και εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι χρυσαυγίτες που έκαναν επίδειξη δύναμης στον Μελιγαλά, καταφθάνοντας εκεί με πούλμαν από πολλές περιοχές, «κατέλαβαν» την εκδήλωση. Με την παρουσία τους στον Μελιγαλά θέλησαν να απαντήσουν στην απαγόρευση του φεστιβάλ που οργάνωναν στις 4 Αυγούστου στην Καλαμάτα και απαγορεύθηκε υπό τον φόβο να εκδηλωθούν επεισόδια και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο. Από το μένος των χρυσαυγιτών δεν γλίτωσαν ούτε και μέλη της νεολαίας του ΛΑΟΣ, τα οποία εξύβρισαν ζητώντας τους να αποχωρήσουν από το μνημόσυνο.

Μιλώντας για τα γεγονότα, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φ. Μπάμης τόνισε ότι «αμαύρωσαν» το μνημόσυνο και πρόσθεσε ότι «η Χρυσή Αυγή για λόγους δικούς της προσπάθησε να περάσει δικά της μηνύματα». Πρόσθεσε ότι οι χρυσαυγίτες είχαν ζητήσει να εξωραΐσουν τον χώρο, αλλά ο εκείνος αρνήθηκε επειδή «ο χώρος είναι του δήμου και είναι υπόθεση του δήμου». Για την ένταση που επικράτησε πρόσθεσε ότι «ευτυχώς η Αστυνομία είχε πάρει τα μέτρα της».

«Κάνουμε ένα ετήσιο μνημόσυνο στο οποίο δεν χωράει κομματική καπηλεία, δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων», λέει ο Χρήστος Μπένος. «Η οικογένειά μου έχει ίσως τα περισσότερα θύματα από τις ασχήμιες που έγιναν στον Εμφύλιο. Πληγώθηκε η χώρα. Το δικό μου σκεπτικό που εξέφρασα ως άνθρωπος είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ πια Πηγάδες. Η χώρα πρέπει να βαδίσει ενωμένη, να προχωρήσει μπροστά στις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια. Αυτοί θέλουν να πρεσβεύουν κάτι άλλο, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική συγκυρία, αυτά που βιώνει ο τόπος τα τελευταία χρόνια».

Για τα γεγονότα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επισήμανε ότι η στάση των χρυσαυγιτών στον Μελιγαλά «αποκαλύπτει ξεκάθαρα εκείνους που προσπαθούν με όποιον άθλιο τρόπο να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κρίση της χώρας για να προωθήσουν τη δική τους εξουσία. «Ο Μελιγαλάς, η Ιστορία και οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο και όχι σε κάποιους χρυσαυγίτες που περιφέρουν τον τραμπουκισμό τους λες κι η χώρα είναι γήπεδο και αυτοί χουλιγκάνοι. Οσα έγιναν είναι μια περίπτωση κοινής ποινικής βίας».