Στάση αναμονής, κατά τα φαινόμενα , κρατούν οι έλληνες ολυμπιονίκες σχετικά με την υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα. Πρώτα θα περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου και μετά θα (επανα)καθορίσουν τη στάση τους, πιθανότατα σε κάποια μελλοντική γενική συνέλευση του συλλόγου τους.

Ο επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος τώρα είναι μέλος του ΔΣ, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι επίσημο από το υπουργείο και άρα περιμένουμε την οριστική και επίσημη απόφαση. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπήρξε κάτι σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με τον νόμο 2725, όσοι προσελήφθησαν στο Δημόσιο έγινε γιατί προσέφεραν. Ο νόμος τούς παρείχε τη δυνατότητα, καθώς έδωσαν στην πατρίδα. Από τη συνάντηση δεν βγήκε κάτι συγκεκριμένο, οπότε θα είμαστε σε επαφή για το μέλλον».

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δόθηκε η απάντηση πως οι αθλητές μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των Ολυμπιονικών.

Τι σημαίνει διαθεσιμότητα και στους αθλητές; Το θυμίζουμε: οσονούπω θα υπάρξει κύμα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα, με αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων –που σημαίνει ακριβώς 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι –οι οποίοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών θα μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού.

Ο Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την αντιπροσωπεία των αθλητών (Ταμπάκος, Σιγάλας, Πολύμερος, Μωραϊτίδου, Κοζομπόλη) άφησε ξεκάθαρα να φανεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για τους αθλητές που έφεραν διακρίσεις σε σπουδαίους αγώνες, ακόμη και αν ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και ολυμπιονίκες. Φέρεται ωστόσο να υποσχέθηκε πως στο μέλλον μπορεί να γίνει πρόβλεψη για εξαίρεσή τους. Μιλάμε, να γίνει κατανοητό, για αθλητές που έχουν διοριστεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι για αθλητές που βρίσκονται στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Για παράδειγμα, ο Σιγάλας είναι στο υπουργείο Παιδείας και ο Πολύμερος στο Λιμενικό.

Η άποψη του Βασίλη Πολύμερου, των υψηλών διακρίσεων στην κωπηλασία, ήταν η ακόλουθη: «Μιλήσαμε και ζητήσαμε μια συνολική λύση για όλους τους αθλητές. Να τους καλύπτει όλους και να έχουμε κάτι σε ενιαία βάση. Ηταν ένας νόμος ευεργητικός για τους αθλητές και τον ακολούθησαν γιατί προσέφεραν».

Φυσικά, για το θέμα της διαθεσιμότητας που αφορά τους αθλητές αξίζει να αναφερθεί και το εξής: ναι μεν επί του παρόντος δεν εξαιρούνται, αλλά ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν και πόσοι θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.