Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Δευτέρας που θα κρίνει το πολιτικό παρόν και μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι συνήγοροι του Καβαλιέρε κατέθεσαν το Σάββατο στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας αντίγραφο της προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά από το ΕΔΑΔ να αποφανθεί επί του νόμου Σεβερίνο, στον οποίο βασίζεται η όλη διαδικασία έκπτωσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο νόμος Σεβερίνο δεν πρέπει να εφαρμοσθεί διότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκε τελεσίδικα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας διαπράχθηκε πολύ νωρίτερα από την έγκριση του εν λόγω νόμου.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να αναβάλει την οριστική απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας, αλλά και την μετέπειτα ψήφο του Σώματος επί της αποπομπής του.

Σύμφωνα πάντως με τους πολιτικούς αναλυτές, ο κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης τις τελευταίες ώρες δείχνει να απομακρύνεται, με την υπερίσχυση μιας μετριοπαθούς γραμμής στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς και παράλληλη προσπάθεια να παραταθεί όσο γίνεται περισσότερο ο πολιτικός βίος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η επίσημη θέση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι «η υπόθεση Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να συγχέεται με κανένα τρόπο με την κυβερνητική δράση», και κατά συνέπεια «αν η κεντροδεξιά θέλει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, καλείται να αναλάβει κάθε σχετική ευθύνη».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος θα καλούνταν να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει την επιστροφή της Ιταλίας στις κάλπες και ενδέχεται να επιχειρήσει να διορίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού εφόσον αποχωρήσει η κεντροδεξιά.