Σε 20.000 ανέρχονται οι αγνοούμενοι στην Ευρώπη, μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στην Κύπρο, στα Βαλκάνια και στο Βόρειο και το Νότιο Καύκασο, επισήμανε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ταϊνέκε Στρικ, απο την Ολλανδία, επέκρινε έντονα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διερεύνηση της τύχης των προσώπων που αγνοούνται μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη, με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας των Εξαφανισθέντων.

Πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα της μη διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων προσώπων στην Κύπρο, στα Βαλκάνια και στο Βόρειο-Νότιο Καύκασο εξακολουθεί να παραμένει «ανοιχτή πληγή» και να παρεμποδίζει την συμφιλίωση μεταξύ των πρώην αντιμαχόμενων πλευρών, υπογράμμισε η κα Στρικ.

Μόνο σε αυτές τις περιοχές, ο αριθμός των προσώπων που αγνοούνται ανέρχεται, κατά εκτιμήσεις, σε 20.000 και η μη διερεύνηση της τύχης τους, αποτελεί μία ανοικτή πληγή για όλους τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους, τόνισε η ίδια.

Η κα. Στρικ σημείωσε ακόμη ότι:

* Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πού είναι θαμμένοι αυτοί οι άνθρωποι κι’ αυτό οφείλεται στον φόβο των κυβερνήσεων να πουν την αλήθεια, αλλά και στην διστακτικότητα των συγγενών των αγνοουμένων να ζητήσουν απαντήσεις για την τύχη τους.

* Τα κράτη μέλη του ΣτΕ υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους για την τύχη των αγνοουμένων, να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους στις οικογένειες τους και να επιστρέψουν τα λείψανα των ανθρώπων που χάθηκαν.

* Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να αποκτήσουν νομική αναγνώριση ως θύματα ένοπλων συγκρούσεων, να λάβουν οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη, να προστατεύονται έναντι απειλών για την ασφάλειά τους και να έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην δικαιοσύνη.