Ιπτάμενα ρομποτικά οχήματα φυλάνε τους Ινκας! Στο Περού, εκεί όπου δεσπόζει η επιβλητική πόλη του Μάτσου Πίτσου – και αμέτρητα άλλα μνημεία του προκολομβιανού πολιτισμού -, οι αρχαιολόγοι επιστρατεύουν τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα ρομπότ για να επιτηρούν και να προστατεύουν τον χώρο από κλοπές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», τα ιπτάμενα ρομπότ είχαν αρχικώς κατασκευαστεί για στρατιωτικούς σκοπούς, όμως επειδή το κόστος της τεχνολογίας που έχουν μειώνεται, καθίστανται προσιτά για εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο.

Με τη βοήθεια των ρομπότ οι επιστήμονες μπορούν σε διάστημα εβδομάδων να δημιουργούν τρισδιάστατους χάρτες των περιοχών στο Περού όπου βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι, και να καταγράφουν περιστατικά ενδεχόμενης καταστροφής μνημείων από αγρότες για να επεκτείνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, από μεταλλωρύχους που καταστρέφουν οικοδομήματα αναζητώντας πολύτιμα μέταλλα κάτω από αυτά, όπως συνέβη πρόσφατα στην πόλη Γιαναμάρκα που άνθησε πριν από την έλευση των Ινκας στην περιοχή.

«Τα ρομπότ αποτελούν για εμάς πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση των μνημείων», λέει η Αννα Μαρία Χόιλε που είναι αρχαιολόγος στο υπουργείο Πολιτισμού. Οι επιστήμονες όμως εκτός από τη φύλαξη των μνημείων χρησιμοποιούν τα ρομπότ και για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής.

Μελετούν τους παράκτιους καταυλισμούς και τα αρδευτικά κανάλια που χρησιμοποιούσαν, ίχνη από αρχαίες καλλιέργειες καλαμποκιού που τοποθετούν χρονικά πριν από 10.000 χρόνια, αλλά και αναζητούν στοιχεία που θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την αυτοκρατορία των Γουάρι που κατέκτησε τις Ανδεις πολύ πριν από τους Ινκας. Τα ρομπότ επιτηρούν έξι περιοχές στο Περού και πετούν πάνω και από την αρχαία πόλη Μάτσου Λιάκτα που βρίσκεται 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.