Σε επίπεδο συμβολισμού και εικόνας ο στόχος επετεύχθη: το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του με αφορμή τον φετινό εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη τις περισσότερες μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας. Σε πολιτικό επίπεδο ο στόχος θα μπει σε τροχιά υλοποίησης μετά το διήμερο επιστημονικό και πολιτικό Συμπόσιο που πραγματοποιείται με αφορμή την ιστορική επέτειο και δεν είναι άλλος από τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Το πρόγραμμα με τις συμμετοχές στις φετινές εκδηλώσεις και ο κατάλογος των ομιλητών είναι αλήθεια πως εξέπληξαν αρκετούς δύσπιστους εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη που θεωρούν πως «το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει» ή ότι αποτελεί πλέον «μια περιττή παρουσία στο πολιτικό σύστημα», ιδίως τώρα που συμμετέχει ενεργά σε μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά.

Κι αυτό διότι στο φετινό διήμερο Συμπόσιο δεν θα πάρουν μέρος μόνο πολιτικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν κεντρικούς ρόλους στο ΠΑΣΟΚ από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα, όπως για παράδειγμα οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου που η παρουσία τους και μόνο εξασφαλίζει τον ενωτικό χαρακτήρα της φετινής επετείου. Η συμμετοχή ανθρώπων του επιστημονικού και ευρύτερου ακαδημαϊκού χώρου στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη υποδηλώνει ότι υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για τη συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης ακόμη και από πρόσωπα που ποτέ δεν είχαν συνδεθεί ή ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ. Τα πάνελ του διήμερου Συμποσίου θα πλαισιώσουν καθηγητές όπως οι Βασίλης Ράπανος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Μπυρίτης, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Αντώνης Βγόντζας, Χριστίνα Ακριβοπούλου, Θανάσης Ξηρός, Σήφης Μπουζάκης, Γιάννης Καλογήρου, Βασίλης Βαμβακάς, Αρίστος Δοξιάδης, Γιώργος Παγουλάτος, Λίνα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Κουκιάδης, Πασχάλης Αγανίδης, Νίκος Μαραντζίδης, Γιάννης Βούλγαρης. «Δεν είναι ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ωστόσο με ικανοποίηση πως αποδεικνύεται ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επανασυσταθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση στον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη παλαιότερων στελεχών όλων των περιόδων από την εκσυγχρονιστική ώς την παπανδρεϊκή περίοδο δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο μπορούν να συντελεστούν διεργασίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρος Ευθυμίου, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Μπίστης, Ηλίας Μόσιαλος, Παρασκευάς Αυγερινός, Τάσος Γιαννίτσης, Φοίβος Ιωαννίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Μποτόπουλος, στελέχη που έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στην ιστορία του Κινήματος, επιτρέπουν σε παράγοντες της Χ. Τρικούπη να υποστηρίζουν ότι «ο Ευ. Βενιζέλος έκανε μια κίνηση ματ και του βγήκε».

Ουσιαστικά απόντες θα είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία αρχικώς απάντησε θετικά στην πρόσκληση, και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν προσκλήθηκε «επειδή έφτιαξε νέο κόμμα»…

Η ουσία για το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντως στην… επόμενη ημέρα της 3ης του Σεπτέμβρη. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ενδείξεις πως θα πυκνώσουν οι διεργασίες γύρω από την Κεντροαριστερά το επόμενο διάστημα με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ενδεχομένως να του επιτρέψει να κατεβάσει ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στην πορεία προς τις διπλές κάλπες του ερχόμενου Μαΐου το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να διατηρήσει το κοινωνικό του προφίλ υπενθυμίζοντας συχνά τα φιλολαϊκά και κοινωνικά του χαρακτηριστικά. Χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτα επισήμως, όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεργαστεί σε μεγάλο ποσοστό –έστω και σιωπηρά –με τη Νέα Δημοκρατία. Στην πράξη θα αποφύγει να δώσει χρίσματα αλλά θα καλέσει τους ήδη εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους να συγκροτήσουν εκείνες τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες που θα επιτρέψουν στη συγκυβέρνηση να διατείνεται ότι δεν έχει χάσει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη λάβει μήνυμα από το ΕΣΚ ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εμβλήματα και συνθήματα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και επίσης ότι θα πρέπει να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιό του μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει για επικεφαλής ένα πρόσωπο που δεν θα είναι στενά κομματικό αλλά θα συμβολίζει κατά κάποιον τρόπο την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και μάλιστα θα διαθέτει την απαραίτητη εκείνη πολιτική εμπειρία που θα του επιτρέψει να διεξαγάγει την προεκλογική μάχη.