Είμαι 23 ετών γυναίκα και πρόσφατα ξεκίνησα να έχω σεξουαλικές σχέσεις.

Η επιθυμία μου είναι πάντα υψηλή, αλλά κατά τη διάρκεια της επαφής πονάω και σταματάω την πράξη. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Υπάρχει ενδεχομένως ένα ψυχικό εμπόδιο που σας εμποδίζει να αφεθείτε σωματικά, παρά τη σεξουαλική σας διέγερση. Επειδή πρόσφατα ξεκινήσατε να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή, κυριαρχεί αφενός μεν απειρία στον ερωτικό τομέα αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη επαφής με τα ψυχολογικά κίνητρα πίσω από τη σεξουαλική σας συμπεριφορά. Το νεαρό της ηλικίας σας επίσης βοηθά στο να εκλυθούν ακατέργαστα οι πρώιμοι φόβοι, τα συναισθήματα και τα βιώματα που κουβαλάτε από παιδί. Σε αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται π.χ. αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες που έχετε συνδέσει με πόνο (παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις), να έχετε υπάρξει θεατής αντίστοιχων εικόνων, να κουβαλάτε μέσα σας συναισθήματα αποστροφής για το σεξ λόγω αυστηρών ηθικών/θρησκευτικών πιστεύω, να είστε δύσπιστη ως προς το άλλο φύλο και ως προς τη δυνατότητα δημιουργίας εγγύτητας, να κουβαλάτε μέσα σας ενοχές ή ντροπή για το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας λόγω άκαμπτων γονεϊκών πεποιθήσεων που πέρασαν μέσα σας κ.λπ. Μιλήστε στον σύντροφό σας γι’ αυτό που σας συμβαίνει και προσπαθήστε να σκέφτεστε κάτι θετικό όσο κάνετε έρωτα για να αποσυνδέσετε την πράξη από τον πόνο. Σε περίπτωση που ο σεξουαλικός πόνος εδραιωθεί μέσα στον χρόνο, συμβουλευθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ειδικευμένο στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων

Ο γιος μας είναι 10 ετών. Πρόσφατα ένα παιδί 12 ετών της ίδιας ομάδας του μπάσκετ παρενόχλησε σεξουαλικά άλλα μικρότερα παιδάκια. Ο γιος μας είναι αρκετά αθώος και δεν έχει αντιληφθεί κάτι. Πώς μπορούμε να του μιλήσουμε;

Με αφορμή αυτό το γεγονός εξηγήστε στον γιο σας τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση. Το να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα στην παρούσα φάση προκειμένου να σας πει αν και ό,τι τον απειλήσει στο μέλλον χωρίς να νιώθει ντροπή. Πείτε του με απλά λόγια ότι το σώμα είναι δικό του και ότι τα γεννητικά του όργανα είναι προσωπικά και είναι καλό να μην τα δείχνει σε κανέναν. Εξηγήστε του ότι δεν είναι αποδεκτό κάποιος να του ζητήσει να κάνει κάτι που δεν θέλει ή να τον αγγίξει κάπου ή με τρόπο που δεν επιθυμεί ο ίδιος. Τονίστε επίσης ότι αν κάποιος του πει να κρύψει μια τέτοια πράξη από εσάς, τότε είναι μείζονος σημασίας να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Ξεσπάσματα λεκτικής βίας

Ενώ ο σύζυγός μου διατείνεται ότι με αγαπάει, ξεσπάει πάνω μου με ταπεινωτικές και υποτιμητικές εκφράσεις όταν κάτι δεν του αρέσει. Δεν με έχει χτυπήσει, ωστόσο νιώθω σαν να έχω εισπράξει βία και δεν έχω καμία δύναμη μέσα μου να το παλέψω πλέον.

Η βία κατά της γυναίκας είναι ως γνωστόν σιωπηλή και αθέατη. Σε έναν γάμο δε οι συμπεριφορές που αναφέρετε λανθασμένα θεωρούνται από τον κοινό νου ως θεμιτά ξεσπάσματα θυμού που λόγω οικειότητας «επιτρέπονται». Στην πραγματικότητα περιγράφουν μια συστηματική ψυχολογική βία που έχει στόχο την επιβολή ελέγχου στο πρόσωπό σας. Πρόκειται για μια θολή και ύπουλη μορφή βίας, εξίσου όμως επικίνδυνη για τον ψυχισμό σας όσο και η σωματική. Μία στις 3 γυναίκες σήμερα έχει υποστεί ή υφίσταται ακόμη ψυχολογική βία μέσα στη σχέση της. Ταπείνωση, εξευτελισμός, περιφρόνηση, βρισιές, απειλές, εκφοβισμός, ψυχολογική επιβολή του τρόμου είναι μερικές εκφάνσεις της. Η ενοχοποίηση στο πρόσωπό σας ίσως έχει λειτουργήσει σταδιακά ως μέσο συντήρησης του κύκλου της βίας. Καμία γυναίκα όμως δεν φταίει ποτέ για τη βία που εισπράττει. Ξαναβρείτε το κουράγιο και τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση και προσπαθήστε να βάλετε αυστηρά όρια στον σύντροφό σας. Πείτε του ότι δεν θα δεχτείτε άλλη βία γιατί αλλιώς θα τον χωρίσετε. Αυτό όμως πρέπει πρώτα να το πιστέψετε εσείς μέσα σας. Μην ξεχνάτε ότι η βία εδραιώνεται και μεγεθύνεται μέσα στον χρόνο αντί να εκλείπει. Είναι ψυχολογικά δόκιμο να μιλήσετε γι’ αυτό που βιώνετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, συγγενικό ή φιλικό, και να μη σιωπάτε.