Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τα μέλη του αναδείχθηκε ακόμη μία φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση που κατέθεσε η Βρετανία για επέμβαση στη Συρία σκόνταψε στις ρωσικές αντιρρήσεις, ενώ ενστάσεις περί «βιασύνης» διατυπώνονται και από άλλες πλευρές, γεγονός που δεν αποκλείεται να φρενάρει για μερικές ημέρες την έναρξη της επιχείρησης.

Στον ΟΗΕ, η έκκληση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών «να αναλάβει επιτέλους το Συμβούλιο Ασφαλείας τις ευθύνες του» έπεσε στο κενό. Οι δίωρες συνομιλίες των πρεσβευτών των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Βρετανίας να εγκαταλείπουν την αίθουσα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Η βρετανική πρόταση, με την οποία θα άναβε πράσινο φως στη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων από τα χημικά όπλα», δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας επανέλαβε τις ενστάσεις της χώρας του για διεθνή επέμβαση στη Συρία, που σύμφωνα με το άρθρο 7 σημαίνει χρήση στρατιωτικής βίας, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ήταν πρόωρη.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζητώντας να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές, ενώ παρομοίως κινούνται στη Βρετανία οι Εργατικοί και οι αντάρτες των Τόρις ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Την κατάσταση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο οι ισχυρισμοί του καθεστώτος ότι οι αντάρτες πραγματοποίησαν τρεις επιθέσεις με χημικά τις τελευταίες ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η έναρξη της επιχείρησης είναι πιθανό να αναβληθεί για λίγες ημέρες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αναμενόμενη επέμβαση στη Συρία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη νομιμοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και ότι η νομιμοποιητική βάση θα προέλθει από τη σύμφωνη γνώμη του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και από την έκθεση των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, που αναμένεται να δοθεί στο φως της δημοσιότητας εντός των ημερών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό επιβαρυντικό στοιχείο για το καθεστώς Ασαντ είναι συνομιλίες που υπέκλεψαν οι Μυστικές Υπηρεσίες ανάμεσα σε αξιωματούχο του καθεστώτος και τον επικεφαλής της μονάδας χημικών όπλων. Σε κατάσταση πανικού, ο αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας ζητά εξηγήσεις από τον στρατιωτικό για τη χημική επίθεση. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες, πάντως, δεν γίνεται σαφές αν η επίθεση έγινε κατόπιν εντολής ή αν ο στρατιωτικός έκανε κατάχρηση της εξουσίας του. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η Ουάσιγκτον είναι η συνομιλία, οι μαρτυρίες των γιατρών και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αντίθετα, δεν έχουν αναλυθεί ακόμη δείγματα από το αίμα των θυμάτων και από το έδαφος.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.Ενα από τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη αφορά την αιτία της επίθεσης. Η ενέργεια του καθεστώτος να χτυπήσει με χημικά φαίνεται εκ πρώτης όψεως ακατανόητη. «Δεν ξέρουμε τι συνέβη ακριβώς», δήλωνε στέλεχος της CIA. «Ξέρουμε πάντως ότι ήταν εντελώς ανόητη ενέργεια», προσέθετε. Ισως, όμως, η αιτία να μη συναρτάται μόνο με την ανοησία.

Οπως αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το καθεστώς είχε μία σειρά από λόγους για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Ενας λόγος είναι ότι ήθελε να τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τους αντάρτες, ένας δεύτερος ότι ήθελε να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό ποντάροντας στην αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Ή, απλώς, μπορεί να ήθελε να κάμψει την αντίσταση στα οχυρά των ανταρτών. «Ο Ασαντ κάνει αυτό τον πόλεμο με δικούς του όρους», όπως εξήγησε στην εφημερίδα στρατιωτικός αναλυτής.

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Το σενάριο της βεντέτας

Μία από τις υποθέσεις είναι ότι η επίθεση με χημικά ήταν αντίποινα για την επίθεση που είχε δεχθεί η αυτοκινητοπομπή του Μπασάρ αλ Ασαντ την περασμένη εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αγαπημένος σωματοφύλακας των παιδιών του σύρου Προέδρου.