Μαύρη εικόνα με 40.000 νέα λουκέτα και απώλεια 90.000 θέσεων εργασίας δείχνουν οι προβλέψεις των μικρών και μεσαίων εμπόρων για το τρέχον εξάμηνο του έτους, με τους οικονομικούς δείκτες να κοκκινίζουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα πέρυσι.

Τα ευρήματα της καθιερωμένης εξαμηνιαίας έρευνας της εταιρείας Marc για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αποτυπώνουν επιδείνωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στην απασχόληση το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, με πρόβλεψη ότι το β’ εξάμηνο θα χαθούν άλλες 85.000-90.000 θέσεις (τα νούμερα αφορούν εκτιμήσεις για επιχειρήσεις που έκλεισαν, χωρίς να υπολογίζουν όσες, λίγες πάντως, άνοιξαν). Στο θέμα του τζίρου το 75,8% των επιχειρήσεων τον είδε να μειώνεται, στις υποχρεώσεις απέναντι στην Εφορία το 63% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει εφέτος τους φόρους, και φυσικά στις περικοπές μισθών το 66% των επιχειρήσεων μείωσε το πρώτο εξάμηνο τις αποδοχές προσωπικού (ή τις ώρες εργασίας).

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται η έρευνα και δεν περιλαμβάνουν το 2012 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), από το 2008 έως και το τέλος του 2011 έχουν κλείσει συνολικά 110.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι όχι μόνο ότι η κατάσταση το πρώτο εξάμηνο επιδεινώθηκε για το 75% των ερωτηθέντων, αλλά και ότι για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των αρνητικών προσδοκιών για το μέλλον. «Με άλλα λόγια, για τους ερωτηθέντες εξανεμίζεται κάθε ελπίδα ανάκαμψης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η έρευνα καταγράφει κατακόρυφη αύξηση των επιχειρήσεων που χρωστούν παντού, από λογαριασμούς ρεύματος και νερού έως εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, και φυσικά φόρους στην Εφορία. Ετσι, το 43% των επιχειρηματιών έχει καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ, το 34% σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), επίσης το 34% στην Εφορία (προ εξαμήνου ήταν 32%), το 31% σε τράπεζες για δάνεια, το 28% σε ιδιοκτήτες για ενοίκια, επίσης το 28% σε προμηθευτές για υλικά και το 23% στο ΙΚΑ για εισφορές. Οπως δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΒΕΕ Διονύσης Γράβαρης που παρουσίασε τη μελέτη, δεν αποκλείεται στην επόμενη εξαμηνιαία έρευνα εκείνοι που θα δηλώσουν ότι έχουν καθυστερημένες οφειλές στην Εφορία να ξεπεράσουν το 40%.

Στο ερώτημα τι πιστεύουν για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, το 76,5% απαντά ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 10% βλέπει σημάδια ανάκαμψης για το 2014, πάνω από το 50% βλέπει την ανάκαμψη το νωρίτερο το 2018, ενώ το 15,8%… ποτέ.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά σας;» περίπου το 60% απάντησε: Κανένα. Το 10,7% απάντησε ότι τα εκφράζει η ΝΔ, το 9,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 5,3% η Χρυσή Αυγή, το 3,5% το ΚΚΕ, το 1,5% το ΠΑΣΟΚ και το 1% η ΔΗΜΑΡ.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιούλιο σε δείγμα συνολικά 1.200 μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) που αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων.