Στις 28 Αυγούστου 1963 ο ηγέτης του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και για την ισότητα στις ΗΠΑ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μίλησε σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον για το πανανθρώπινο «όνειρό» του. Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εκφώνηση εκείνης της ιστορικής ομιλίας η οποία συνέβαλε σημαντικά στην αλλαγή της αμερικανικής κοινωνίας, ένας άλλος Αφροαμερικανός, ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να τιμήσει τον ιστορικό ηγέτη μιλώντας στους Αμερικανούς για την κληρονομιά του.

Η στιγμή είναι αναμφίβολα ιστορική, καθώς το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μοιάζει να έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί. Σήμερα το απόγευμα ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το ίδιο σημείο από το οποίο τους είχε μιλήσει ο εφημέριος από την Ατλάντα, έχοντας καταφέρει να εκλεγεί για δεύτερη φορά Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η καθημερινότητα της αμερικανικής κοινωνίας υπενθυμίζει σε όλους ότι ο αγώνας του οποίου ηγούνταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρουν στα αμερικανικά ΜΜΕ οι σύμβουλοί του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θα έχει το βλέμμα του στραμμένο προς το μέλλον και θα προτρέψει τους νεαρούς κυρίως Αμερικανούς να αναλάβουν δράση. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή όσον αφορά την ιστορική μας συνέχεια», δήλωσε στο περιοδικό «Time» η Βάλερι Τζάρετ, μία από τις στενότερες συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς «παρέχει στον Πρόεδρο την ευκαιρία να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα 50 χρόνια και να μιλήσει για το τι σήμαινε για εκείνον η συγκεκριμένη ομιλία, για το πόσο έχει προχωρήσει το έθνος μας και, κυρίως, για το πού οδεύει». Πριν από μερικές ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ότι «πενήντα χρόνια μετά την πορεία στην Ουάσιγκτον έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Εγώ αποτελώ μία απόδειξη αυτού». Ωστόσο πολλά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά.

Μιλώντας στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο διάσημος τραγουδιστής και πολιτικός ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε, ο οποίος συμμετείχε στην ιστορική πορεία του 1963, ανάφερε ότι η «ατμόσφαιρα εκείνη την ημέρα ήταν ένα μείγμα ελπίδας και ενθουσιασμού» καθώς «κυριαρχούσε η αίσθηση ότι αγωνιζόμασταν για έναν αξιόλογο σκοπό, και παράλληλα πως ο σκοπός αυτός μπορούσε να επιτευχθεί. […] Αισθανόμασταν ότι ήμασταν μάρτυρες μιας νέας στιγμής, μιας αναγέννησης της ελπίδας και του ακτιβισμού». Ωστόσο, σήμερα, υπογράμμισε ο Μπελαφόντε, «η αντιδραστική Αμερική εξακολουθεί να προσπαθεί να αρνηθεί εκείνη την ελπίδα και όλα όσα επιτεύχθηκαν. Η κληρονομιά μας δέχεται επίθεση από τους νομοθέτες, από το Κογκρέσο, από τα δικαστήρια και τους δικαστές μας, οι οποίοι επιθυμούν να μας παραδώσουν στην Ιστορία και να υπονομεύσουν τους αγώνες του σήμερα».

Τα πιο πρόσφατα από τα γεγονότα τα οποία έχουν απογοητεύσει τους Αφροαμερικανούς είναι τα εξής δύο: η αθώωση του λευκού αυτόκλητου τιμωρού Τζορτζ Ζίμερμαν από δικαστήριο της Φλόριδας, ο οποίος τον Φεβρουάριο δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν, και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που αχρηστεύει μία από τις πιο σημαντικές διατάξεις της νομοθετικής πράξης για τα εκλογικά δικαιώματα (Voting Rights Act), η οποία υπεγράφη δύο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κοινωνία παραμένει ακόμη διχασμένη και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια κοινωνία μεταφυλετική. Ο Μπαράκ Ομπάμα το γνωρίζει καλά αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του περισσότερο από το να προβεί σε έναν απολογισμό της πεντηκονταετίας από την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, θα απευθύνει έκκληση για να παραμείνει το όνειρό του ζωντανό, ανέφερε η Βάλερι Τζάρετ, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί.