Ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων ο «Κυνόδοντας» και οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, με τις διακρίσεις που απέσπασαν έδωσαν δείγμα γραφής – διαπιστευτήρια για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. «Συνέβαλαν όμως και πολλές άλλες ταινίες με τη συμμετοχή τους, έστω, σε φεστιβάλ όχι κατ’ ανάγκην διεθνούς ακτινοβολίας που ενίσχυσαν τη δυναμική του ελληνικού σινεμά», εκτιμά ο Γιάννης Σακαρίδης.

Το εφετινό –θετικό –ρεύμα για την ελληνική κινηματογραφία μάλλον σαν φυσική συνέπεια έρχεται για να τονίσει το διεθνές ενδιαφέρον. «Η συνεπής παρουσία ελληνικών ταινιών στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον διεθνώς για έναν νέο ελληνικό κινηματογράφο που εξελίσσεται με πολύ καλές προοπτικές, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και αποσπώντας θετικές κριτικές και σημαντικές διακρίσεις», δήλωσε προσφάτως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης.

Επικεφαλής ο ίδιος του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ του Τορόντο, επέλεξε από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή αυτού του φεστιβάλ, τον Κάμερον Μπέιλι, τις δέκα ελληνικές ταινίες του αφιερώματος. Τη δεκάδα της ενότητας «City to City», εκτός των φιλμ «Miss Violence» και «Wild Duck» των Αλέξανδρου Αβρανά και Γιάννη Σακαρίδη, αντιστοίχως, αποτελούν οι ταινίες: «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Στο Λύκο» των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιουζ, «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «H κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου και «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Μικρού μήκους, αλλά με μεγάλο βραβείο αποχώρησε από το Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης το φιλμ «Stone Story» του Σπύρου Παπαναστασίου. Η ταινία (με συμπαραγωγό την καταργημένη ΕΡΤ), γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Πάτμο, επικράτησε ανάμεσα σε συνολικά 25 ταινίες που επελέγησαν από 2.064 συμμετοχές (από 90 χώρες) και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους.