Το μήνυμα πέρασε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «δεν χρειαζόμαστε κούρεμα», που ήταν και ο τίτλος της συνέντευξής του στη χθεσινή «Χάντελσμπλατ» είχε απήχηση στα γερμανικά μέσα, που τις ημέρες αυτές ασχολούνται πρωτίστως με την ελληνική κρίση. Η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών εδράζεται στον ρεαλισμό του. Διότι «για το τάνγκο χρειάζονται δύο», όπως παραδέχεται στη συνέντευξη. Και αυτή τη στιγμή ο δεύτερος, η Γερμανία, δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κάτι τέτοιο.

Η απόρριψη του κουρέματος λοιπόν είναι στη γραμμή που ακολουθούν Σόιμπλε και Μέρκελ, οι οποίοι ταυτόχρονα δίνουν στο ενδογερμανικό προεκλογικό μέτωπο τη μάχη για το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ετσι, οι προσπάθειες εστιάζονται στη διαμόρφωση του τρίτου προγράμματος. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που περιέγραψε ο κ. Στουρνάρας στη «Χάντελσμπλατ» είναι στο πλαίσιο των εκτιμήσεων που έκαναν και γερμανοί αξιωματούχοι. «Η χρηματοδότησή μας επαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Ισχύει ότι μετά υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό. Για τα έτη 2014 και 2015 θα χρειαστούμε περίπου 10 δισ. ευρώ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλύψουμε αυτό το κενό. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε σχετικά με αυτό. Αλλά πιστέψτε με, έχουμε πολλές επιλογές», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στις επιλογές αυτές ο υπουργός συμπεριέλαβε ένα υπόλοιπο από τα 50 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου, που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα, όπως είπε, «να περιορίσουμε την επιβάρυνση από τα χρέη και με άλλους τρόπους, π.χ. μέσω χαμηλότερων επιτοκίων για τα ήδη χορηγηθέντα δάνεια και με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής. Μία επιπλέον δυνατότητα θα ήταν η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτό το ποσό δεν θα υπολογιζόταν στο κρατικό χρέος».

Στο θέμα αυτό η πρώτη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν επιφυλακτική. «Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, χθες στο Βερολίνο. Παραδέχθηκε ότι στις Βρυξέλλες γίνεται συζήτηση για να εξοπλιστεί ο ESM με το εργαλείο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Ωστόσο, «αυτό το εργαλείο, που συνδέεται με προϋποθέσεις, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια πότε θα το έχουμε», είπε ο εκπρόσωπος. Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η απάντηση του Κότχαους στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM αναδρομικά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δεν απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το χαρακτήρισε «ακόμα πιο δύσκολο».

Η σχέση του με τον κ. Σόιμπλε είναι «εξαιρετική», παρά τις αρχικές δυσκολίες, είπε ο κ. Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα: «Τον θαυμάζω για την ενέργεια και την πειθαρχία του, για τη δύναμή του και την επιμονή του. Αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Από πολιτική άποψη, όμως, συχνά έχω διαφορετική γνώμη από τον Βόλφγκανγκ. Βρίσκομαι πιο κοντά στο πνεύμα των αμερικανών και γάλλων οικονομολόγων. Αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Στην αρχή ωστόσο ήταν δύσκολα».

«Οχι» της Μπούντεσμπανκ. Με τη γραμμή «όχι στο κούρεμα» συντάχθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν. «Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις. Νέα βοήθεια από μόνη της δεν δημιουργεί ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ούτε υγιή δημοσιονομικά μακροπρόθεσμα. Ενα κούρεμα το οποίο οδηγεί στο να βρεθούμε σε πέντε χρόνια πάλι μπροστά στην ίδια κατάσταση θα ήταν αντιπαραγωγικό και το λάθος μήνυμα σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας. Ωστόσο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι, και για τον Βάιντμαν, αναπόφευκτο. «Το μεγάλο ρίσκο του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα ήταν γνωστό, όπως και οι ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης από το 2015. Το πρόγραμμα είναι σφιχτά φτιαγμένο και η παραμικρή καθυστέρηση εφαρμογής οδηγεί γρήγορα σε ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης», προειδοποιεί ο τραπεζίτης.

TO ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ 2014. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η Ελλάδα σε έναν χρόνο θα δοκιμάσει την επιστροφή της στις αγορές. «Προϋπόθεση είναι ότι θα παρουσιάσουμε ένα καλό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη φέτος. Ακόμη μία προϋπόθεση είναι ότι ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία, η οποία θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε τις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου το δεύτερο εξάμηνο του 2014», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «θα ερχόταν αιφνίδια νωρίς, καθόσον μάλιστα βγήκαν στην επιφάνεια νέες τρύπες χρηματοδότησης», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ράινερ Γκούντερμαν, αναλυτής της Commerzbank για την αγορά ομολόγων.