Το φάντασμα του ξεσπάσματος μιας κρίσης ανάλογης με αυτήν της Αιγύπτου πλανάται πάνω από τη Λιβύη, σχεδόν δύο χρόνια μετά το τέλος της εξέγερσης που έληξε με τον βίαιο θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Τα πρώτα σημάδια της μετάδοσης της κρίσης, δηλαδή μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβερνώσα Μουσουλμανική Αδελφότητα και στην αντιπολίτευση, αποτυπώνονται στο γεγονός ότι ομάδες ανταρτών έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό σημαντικών σταθμών ελλιμενισμού δεξαμενοπλοίων, ενώ η Τρίπολη φαίνεται να ετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση. Ο αποκλεισμός των λιμανιών έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 70%. Η απειλή της κυβέρνησης ότι θα ασκήσει βία προκειμένου να απομακρύνει τους αντάρτες από τα λιμάνια αυξάνει τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου πολέμου, επισημαίνει η «Γκάρντιαν». Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, πάντως, δεν οφείλεται σε θρησκευτικές διαφορές αλλά στο αίτημα της αυτονομίας του Μεταβατικού Συμβουλίου της Κυρηναϊκής, το οποίο έχει στο πλευρό του τους ηγέτες της νότιας επαρχίας Φεζάν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ένταση έχει ανεβεί στα ύψη και στην πρωτεύουσα, όπου χθες τη νύχτα σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών. Η τεταμένη ατμόσφαιρα έχει αναγκάσει τους αμάχους να μην κυκλοφορούν από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Νουρί Αμπού Σαχμάιν κάλεσε ομάδες της Πολιτοφυλακής που είναι αφοσιωμένες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην πόλη προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Συμμαχίας Εθνικών Δυνάμεων, που κάλεσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας να αποχωρήσουν από το Κογκρέσο, ενώ μικρότερα κόμματα απέσυραν τη στήριξή τους από το κυβερνών κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Στην πραγματικότητα το Κογκρέσο έχει καταρρεύσει», δήλωσε διπλωμάτης στη βρετανική εφημερίδα.

Δύο ημέρες νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Χαλίφα αλ Σεΐχ κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Αλί Ζαϊντάν ότι δεν είχε από αυτόν την στήριξη που έπρεπε. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αουάντχ αλ Μπαρασί, γεγονός που είχε επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση. Ο Ζαϊντάν έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους καταληψίες, ενώ απειλεί τις ξένες εταιρείες πετρελαίου ότι θα επιτεθεί στα τάνκερ τους εάν τολμήσουν να αγοράσουν πετρέλαιο από αυτούς.