Το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου εφέτος στη χώρα μας κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πρόκειται για έναν 81χρονο άντρα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (καρδιοπάθεια), ο οποίος κατοικούσε στο Πόρτο Ράφτη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έως σήμερα έχουν διαγνωστεί 35 κρούσματα λοίμωξης έπειτα από τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Από αυτά, τα 21 παρουσίασαν συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ τα άλλα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Στο μεταξύ, στον χάρτη υψηλού κινδύνου βρίσκονται δώδεκα περιοχές της Αττικής, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί η πλειονότητα την κρουσμάτων και άρα οι ειδικοί εκτιμούν υψηλότερη συχνότητα μετάδοσης του ιού.

Ειδικότερα, τα κόκκινα σημεία του χάρτη είναι: Σπάτα – Αρτέμιδα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Ραφήνα – Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Γαλάτσι.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου, είναι οι εξής: Μενεμένη – Αμπελόκηποι, Εύοσμος – Κορδελιό, Ωραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη). Επίσης, οι Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη), οι Δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), ο Δήμος Πέλλας και ο Δήμος Νέστου (Καβάλας).

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν στους κατοίκους των περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, όπως είναι τα αντικουνουπικά και η χρήση σητών στα παράθυρα.