«Πιστεύω ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι χώροι που βρίσκονται στην περιφέρεια και όχι όσοι βρίσκονται σε μεγάλα κέντρα όπως το Κάιρο, το Ασουάν και η Αλεξάνδρεια», εκτιμά η Ελένη Βασίλικα, διευθύντρια του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Τορίνο. «Αλλωστε οι αιγυπτιολόγοι είμαστε μια πολύ ισχυρή κοινότητα. Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε αν χρειαστεί», συνεχίζει και υποστηρίζει ότι τα κλοπιμαία είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν από τη στιγμή που είναι καταγεγραμμένα.

Αλώβητες από τη λαίλαπα των επιθέσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν έχουν μείνει ούτε οι εκκλησίες. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για 40 εκκλησίες που έχουν ήδη λεηλατηθεί και πυρποληθεί, ενώ 23 ακόμη έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, την ώρα που άλλες πηγές ανεβάζουν τους αριθμούς ακόμη περισσότερο.

Αν και γενικά η μεγάλη κοινότητα των Κοπτών χριστιανών κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, φαίνεται ότι τώρα πληρώνει ακριβά το γεγονός ότι έγινε πολιτικά περισσότερο ενεργή μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ελπίζοντας σε πιο δίκαιη μεταχείριση.