Να το πω από την αρχή, κι ας παρεξηγηθώ: ο Παντελής Καψής είναι ένας έντιμος, ακέραιος και παθιασμένος άνθρωπος που ανταποκρίθηκε σε μια πρόκληση γνωρίζοντας ότι έπρεπε να διορθώσει ένα τεράστιο λάθος, την πραξικοπηματική διάλυση της ΕΡΤ. Ηξερε από την αρχή ότι για να στήσει μια καινούργια δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να τα βάλει με την αδιαλλαξία, τη γραφειοκρατία, την υποκρισία και τη διαφθορά. Το εγχείρημα βρίσκεται σε εξέλιξη, προσκρούοντας σε πολλά εμπόδια. Από την επιτυχία του θα κριθεί ούτε λίγο ούτε πολύ η αξιοπιστία της κυβέρνησης σε έναν τομέα αποφασιστικής σημασίας.

Η προκήρυξη των θέσεων για το μεταβατικό σχήμα είχε από την αρχή πολλά προβλήματα. Το σημαντικότερο ήταν ότι, για να διαλυθούν οι δικαιολογημένες υποψίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας, δόθηκε υπερβολικά σημασία στα «μόρια». Αν όμως σε μια πρόσληψη δεν μπορούν να αγνοηθούν τα κοινωνικά κριτήρια, στη στελέχωση ενός μέσου ενημέρωσης δεν μπορεί να παίζει αποφασιστικό ρόλο ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου ή ο αριθμός των παιδιών. Ακόμη κι έτσι, έχουν προκληθεί πολλές συζητήσεις για λάθη (εντός και εκτός εισαγωγικών) στη διαδικασία της επιλογής, για κομματικές παρεμβάσεις και γενικότερα για αδιαφανείς διαδικασίες. Κάποια λάθη θα διορθωθούν τις επόμενες ημέρες. Κάποια άλλα θα συνεχίσουν να δημιουργούν υποψίες. Τα μόρια όλων των υποψηφίων θα πρέπει να δοθούν το ταχύτερο στη δημοσιότητα, ενώ θα πρέπει να επιτραπούν και ενστάσεις. Ολα αυτά χρειάζονται χρόνο. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Από πού θα εκπέμψει αυτό το σχήμα; Οι γνωρίζοντες βεβαιώνουν ότι οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη δεν είναι κατάλληλες. Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όμως, εξακολουθεί να είναι κατειλημμένο από ορισμένους αδιάλλακτους συνδικαλιστές (που κατηγορούν όσους έκαναν αίτηση για συνεργασία με τον εχθρό). Η κυβέρνηση εδώ νίπτει τας χείρας της: ζητά από τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ να πείσουν τους καταληψίες να αποχωρήσουν (!) και εξαρτά από την εξέλιξη αυτή την πρόσληψη των άλλων 1.500 ατόμων που έχει υποσχεθεί. Μα τι να κάνει, να στείλει τα ΜΑΤ; Οχι βέβαια. Δεν μπορεί όμως να αποποιείται τις ευθύνες της. Ας στείλει τον Σίμο Κεδίκογλου να διαπραγματευτεί, ώστε να εξιλεωθεί και για εκείνη την ανατριχιαστική αλαζονεία με την οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το πολύ πολύ, να τον πιάσουν όμηρο.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Κι εδώ δεν χωρούν συμβιβασμοί ούτε συγχωρούνται λάθη. Ανθρωποι υπεράνω υποψίας πρέπει να διαλέξουν τους καλύτερους. Μα γιατί –θα αναρωτιόταν κάποιος -, μήπως μας λείπει η ΕΡΤ; Αυτό που σίγουρα δεν μας λείπει είναι ένα μέσο που κατευθύνεται από τα κόμματα, που λαμβάνει γραμμή από τηλεφώνου, που βολεύει ημετέρους και που απεργεί σε όλα τα μεγάλα γεγονότα. Μια ανεξάρτητη, σοβαρή και ενδιαφέρουσα τηλεόραση όμως, ναι, μας λείπει. Και την αξίζουμε.