Το έβδομο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε ο Γιουσέιν Μπολτ το βράδυ του Σαββάτου στη Μόσχα, επικρατώντας και στα 200 μέτρα. Σε μια κούρσα που νικά συνέχεια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2008 και μετά.

Είχε υποσχεθεί παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα, αλλά έστω και χωρίς αυτό γνώρισε την αποθέωση στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας.

Ο Γιουσέιν Μπολτ, αναδείχθηκε Παγκόσμιος πρωταθλήτής λοιπόν και στα 200 μέτρα έστω και αν στο φινάλε έκοψε ταχύτητα και έχασε κάθε πιθανότητα να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση, κάτι που φάνηκε και στα 100 μέτρα, αλλά έστω και έτσι ακόμα η διαφορά του από τους υπόλοιπους δρομείς είναι χαώδης.

Ο «κεραυνός» Μπολτ, υπό τους ρυθμούς της ρέγκε πανηγύρισε και αυτή τη νίκη του (με 19ʼʼ66) έχοντας δίπλα του τον συμπατριώτη του Γουόρεν Γουάιρ που έκανε την κούρσα της ζωής του και με την κορυφαία επίδοση της καριέρας του (19ʼʼ79) πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Τρίτος ο Αμερικανός Κέρτις Μίτσελ (20ʼʼ04).

Η Ρωσία θριάμβευσε στα 4χ400 γυναικών

Εδώ είναι Ρωσία. Αυτό «φώναξαν» ουσιαστικά οι Ρωσίδες στα 4Χ400 μ. σπάζοντας την κυριαρχία των Αμερικανίδων που είχαν κατακτήσει τα τρία τελευταία χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Η ρωσική ομάδα (Γκούσκινα, Φίροβα, Ρίζοβα, Κριβοσχάπκα) έκανε εκπληκτική κούρσα σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο εφέτος στον κόσμο (3ʼ20ʼʼ19) και αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ (3ʼ20ʼʼ41) αντέχοντας στο τελικό σπρίντ. Στην 3η θέση η Βρετανία με 3ʼ22ʼʼ61

Η Ντεφάρ παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 5000 μέτρα

Η Αιθιοπία μετά τα 10000 μέτρα πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο και στα 5000 μέτρα των γυναικών. Η Μεσερέτ Ντεφάρ ήταν ανίκητη και ακολούθησε το παράδειγμα της συμπατριώτισσάς της Ντιμπάμπα στα 10000 μέτρα.

Η Ντεφάρ στα τελευταία 200 μέτρα έκανε την τελική της αντεπίθεση και πέρασε τη συμπατριώτισσά της Αλμάζ Αγιάνα, τερματίζοντας πρώτη με 14ʼ50ʼʼ19 με δεύτερη την Τσερόνο από την Αιθιοπία (14ʼ51ʼʼ22) και τρίτη την Αγιάνα από την Αιθιοπία (14ʼ51ʼʼ33). Για την Ντεφάρ αυτό ήταν το 5ο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και δεύτερο χρυσό (έχει επίσης ένα αργυρό και δύο χάλκινα).

Μετά τους Ολυμπιακούς ο Κίπροτιτς νίκησε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Μαραθώνιο

ΟΣτέφεν Κίπροτιτς από την Ουγκάντα, χρυσός ολυμπιονίκης πέρυσι στο Λονδίνο, θα φύγει θριαμβευτής και από τη Μόσχα. Τρέχοντας στα τελευταία δύο χιλιόμετρα σαν να είχε μόλις ξεκινήσει τον αγώνα, πήρε με εντυπωσιακό τρόπο το χρυσό μετάλλιο (σε 2ωρ.09ʼ51ʼʼ) με την Αιθιοπία να παίρνει το ασημένιο (Ντεσίσα 2ωρ.10ʼ12ʼʼ) αλλά και το χάλκινο (Τολά 2ωρ10ʼ23ʼʼ).

Η Σκόλινα έκανε την έκπληξη στο ύψος

Η ρωσίδα Αννα Τσιτσέροβα ήταν το μεγάλο φαβορί στο ύψος γυναικών και η μεγάλη ελπίδα των Ρώσων για το χρυσό μετάλλιο. Τελικά την έκπληξη έκανε η συμπατριώτισσά της Σβετλάνα Σκόλινα που περνώντας τα 2.03μ. έκανε τον αγώνα της ζωής της και στέφτηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια, αφήνοντας 3η τη μεγάλη της αντίπαλο (με 1.97μ. μοιράστηκε το χάλκινο μετάλλιο με την Ισπανίδα Ρούθ Μπεϊτια που πέρασε το ίδιο ύψος).

Σφήνα ανάμεσα στις δύο ρωσίδες μπήκε η Αμερικανίδα Μπριγκέτα Μπάρετ η οποία με 2.00μ. πήρε το ασημένιο και ήταν πρώτη μέχρι την προσπάθεια της Σκόλινα στα 2.03μ.

Η Ρόλινς «χρυσή» στα 100 μέτρα με εμπόδια

Ήταν η καλύτερη εφέτος στον κόσμο στα 100 μέτρα εμπόδια, αλλά της έλειπε ένας μεγάλος τίτλος. Από το απόγευμα του Σαββάτου η Αμερικανίδα Μπριάνα Ρόλινς μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι Παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχοντας μάλιστα νικήσει το μεγάλο όνομα του αγωνίσματος την Αυστραλή Σάλι Πίρσον.

Η Αμερικανίδα έδειξε μεγάλη ψυχραιμία ιδιαίτερα στα τελευταία εμπόδια και κράτησε το προβάδισμα που είχε πάρει κατακτώντας την πρώτη θέση (12ʼʼ44) με δεύτερη την Πίρσον (12ʼʼ50) και τρίτη τη Βρετανίδα Τίφανι Πόρτερ (12ʼʼ55).

Τρομερός τελικός στο ακόντιο με νικητή τον Βέσελι

Ο Τσέχος Βίτεσλαβ Βέσελι ήταν το μεγάλο φαβορί στον ακοντισμό και το επιβεβαίωσε με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με βολή στα 87.17 μέτρα. Όμως ήταν ένας συναρπαστικός τελικός όπου ο Φιλανδός Τέρο Πιτκαμάκι διεκδίκησε με καλές πιθανότητες το χρυσό αλλά η καλύτερη βολή του καρφώθηκε στα 87.07μέτρα.

Στην 3η θέση ο Ρώσος Ντμίτρι Ταραμπίν ο οποίος στην τελευταία προσπάθεια έστειλε το ακόντιό του στα 86.23μ. παίρνοντας τη μπουκιά από το στόμα του Κενυάτη Τζούλιους Γκέκο (4ος με 85.40μ.) ο οποίος έχοντας πετύχει εθνικό και ατομικό ρεκόρ ήταν κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αγωνίσματος, δεδομένου ότι οι Κενυάτες φημίζονται για τους δρόμους αντοχής και όχι για τις ρίψεις.