Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου των νέων, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 434.727 εθελοντές, ηλικίας 20-87 ετών, διαπίστωσαν ότι πάνω από 28 φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα αύξαναν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου στις ηλικίες κάτω των 55 ετών.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο πολύς καφές μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό, εξουδετερώνοντας τα οφέλη που παρέχουν οι μικρότερες ποσότητές του στην υγεία.

Η μελέτη διήρκησε 16 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σχεδόν 2.500 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος θανάτου απ’ όλες τις αιτίες ήταν αυξημένος κατά 56% στους άνδρες και στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, που έπιναν πάνω από 28 φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings» της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

«Τα ευρήματά μας δεν έδειξαν να υπάρχει συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στήβεν Μπλερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Ασκήσεως του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο γιατί ο καφές επηρεάζει διαφορετικά τους νέους.

Ο καφές περιέχει χιλιάδες διαφορετικές ουσίες, που μπορεί να ασκήσουν ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία.

Επειδή, όμως, οι επιδράσεις αυτές φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενες, οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) είναι η πιο ωφέλιμη για την υγεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από