Στο χάος βουτά η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού κάνουν το γύρο του κόσμου, αιματηρές συγκρούσεις ξεσπούν σε όλη τη χώρα και ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα κήρυξε την Αίγυπτο η μεταβατική προεδρία, και ζήτησε από το στρατό να «συνδράμει» τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης.

Οι τελευταίες δημοσιογραφικές αναφορές διεθνών μέσων από το Κάιρο κάνουν λόγο για περισσότερα από 120 θύματα, όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλά έως και για 2.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Επισήμως, το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 95 άτομα έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι στις καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας. Νεκροί είναι και έξι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, βάσει σχετικής κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Νεκρός από πυρά εν μέσω του χάους που τύλιξε την Αίγυπτο έπεσε και ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News Μικ Ντιν, ηλικίας 61, ετών και πατέρας δύο παιδιών.

Μέσω της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου ανακοινώθηκε πως από τις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης ολόκληρη η χώρα τελεί υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζητά από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το… εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν «αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάλυση των κατασκηνώσεων των ισλαμιστών στις πλατείες του Καΐρου.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων -οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζικά- να σταματήσουν να υποκινούν τη βία. Δεκάδες ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί από το πρωί της Τετάρτης, ανάμεσά τους ο Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των ισλαμιστών.

Η 17χρονη κόρη του ίδιου σκοτώθηκε κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού στις καθιστικές διαμαρτυρίες. Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, κατά την αστυνομική έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια.

Η επέμβαση στις κατασκηνώσεις των ισλαμιστών οδήγησε σε γενικευμένη ανάφλεξη.

Οι αιματηρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις και επικίνδυνα επεισόδια θρησκευτικής βίας ξέσπασαν στη χώρα. Εκκλησίες κοπτών χριστιανών πυρπολήθηκαν από πλήθη ισλαμιστών σε πόλεις της κεντρικής Αιγύπτου, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε επίσης καθολικός ναός στο Σουέζ.

Για «πόλεμο αντιποίνων» κατά των κοπτών μίλησε το κίνημα της κοπτικής νεολαίας αφότου εκκλησίες τους τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στις φλόγες χριστιανικές εκκλησίες σε αντίποινα ισλαμιστών

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ είχε εμφανιστεί μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λέγοντας ότι αν και τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες «φαίνεται πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών».

«Η βία και η υποκίνησε σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπος» διεμήνυσε σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Γκι-μουν, καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά από τους Αιγύπτιους πολίτες «να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση» της βίας.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναλάβουν άμεση δράση για να θέσουν τέλος στη σφαγή στην Αίγυπτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής σιωπή έστρωσε το δρόμο για τη βίαιη καταστολή με στόχο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.