Τριβές στην κυβέρνηση προκαλεί η κάλυψη των θέσεων στις γενικές γραμματείες υπουργείων που έμειναν κενές με την αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Αν και για τις επιλογές των νέων γραμματέων υπάρχει κεντρική συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, έντονη ενόχληση καταγράφεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου εμφανίζονται να μην είχαν ενημερωθεί για την κάλυψη της υπό κατάργηση Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑΝ. Η ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου συνοδεύθηκε από έντονη φημολογία ακόμη και για παραίτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου -την οποία, ωστόσο, η ίδια διέψευσε αργά χθες το βράδυ. Επιβεβαίωνε πάντως ότι το υπουργείο παρακάμφθηκε για τη στελέχωση της επίμαχης γραμματείας.

Τη θέση καταλαμβάνει η προερχόμενη από τη ΝΔ δικηγόρος Χρυσούλα Μουκίου, αλλά η ενόχληση, ιδίως της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, συνδέεται με την απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να πληρώσει μια Γενική Γραμματεία που καταργείται με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η τοποθέτηση της κυρίας Μουκίου είναι προσωρινή, καθώς δεν μπορούσε για νομικούς λόγους η θέση να παραμείνει κενή, αλλά από το αρμόδιο υπουργείο διεμήνυαν ότι «είναι αδιανόητο, την ώρα που «τρέχουμε» για τη διαθεσιμότητα και απολύουμε καθαρίστριες, να αυξάνουμε τις θέσεις των αξιωματούχων…».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να αποφευχθεί μια εμπλοκή που θα μπορούσε να τραυματίσει τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, έγιναν χθες το βράδυ συντονισμένες κινήσεις στον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, ενώ για την ένταση ενημερώθηκε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Από τις πέντε θέσεις που πληρώθηκαν, πάντως, μόνον σε μία τοποθετήθηκε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ –στη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, την οποία αναλαμβάνει η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου. Τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Βασιλάκος, την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δημήτρης Ιατρίδης και τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας η πολιτευτής της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη Βασιλική Ευταξά.

Τη γενική εποπτεία στη διαχείριση αποβλήτων, εξάλλου, αναλαμβάνει ο γαλάζιος πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος ορίζεται άμεσα εθνικός συντονιστής και τις προσεχείς ημέρες θα συσταθεί για τη θέση αυτήν ειδική γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τότε ο κ. Καλογερόπουλος θα διατηρήσει τη θέση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

για τουσ πλειστηριασμουσ. Σε επιφυλακή βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο και για τυχόν αντιδράσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και υπουργοί, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, κινήθηκαν πυροσβεστικά στηρίζοντας παράλληλα και το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εμφανίζεται να επιμένει σε μια νομοθετική παρέμβαση σταδιακής άρσης που «θα προστατεύει τους αδύναμους και όχι τους έχοντες κακοπληρωτές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Κατά της κυβέρνησης για την πρόθεση ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, πάντως, ξιφούλκησαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε η απαγόρευση να παραταθεί έως το 2015.

Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση προκαλεί, εξάλλου, και το ζήτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Τη μείωση προκρίνει το ΠΑΣΟΚ και από το οικονομικό επιτελείο οι κ.κ. Σταϊκούρας και Μαυραγάνης εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε το ζήτημα να εξεταστεί. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αντίθετος με την ανακίνηση του θέματος, προεξοφλώντας την αρνητική θέση της τρόικας. Αντιθέτως, προκρίνει βελτιώσεις στο επιδοματικό πλαίσιο για το πετρέλαιο θέρμανσης.