Η Κύπρος χρειαζόταν μνημόνιο από το 2011, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Πανίκος Δημητριάδης, συνεχίζοντας την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε καταστροφική την καθυστέρηση για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, που έγινε στα τέλη Ιουνίου 2012.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις 21 Ιανουαρίου 2013, στο Eurogroup, είχε γίνει σαφές πως δεν θα υπήρχε μνημόνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, γιατί οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα το υπέγραφε.

Ο ίδιος, όπως είπε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, το Μάιο του 2012, είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία, γραπτώς και προφορικώς, για τις συνέπειες από την μη υπογραφή μνημονίου.

Ανέφερε δε ότι έπρεπε να υποβληθεί αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης τέλος του 2011 αρχές του 2012, γιατί -όπως εξήγησε- διαφάνηκε ότι οι τράπεζες δεν μπορούσαν να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια και γιατί υπήρχαν ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν η Κύπρος προσέφευγε στον Μηχανισμό Στήριξης, μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα πετύχαινε καλύτερους όρους στο πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΤ άφησε αιχμές εναντίον του προκατόχου του Αθανάσιου Ορφανίδη, λέγοντας ότι έστειλε επιστολές στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τα δημοσιονομικά και όχι και για τα θέματα των τραπεζών.