Τον προσωπικό μας… γραμματέα ετοιμάζουν οι εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ, μία εφαρμογή «από το μέλλον» στο έξυπνο τηλέφωνο, η οποία θα γνωρίζει το πρόγραμμα της ημέρας και θα μας κατευθύνει ανάλογα, χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε οδηγίες.

Φανταστείτε ότι ξυπνάτε το πρωί και κοιτάτε το κινητό σας. Στην οθόνη υπάρχει μία προειδοποίηση, ότι πρέπει να φύγετε μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο για να προλάβετε να είστε στην ώρα σας στο πρωινό ραντεβού λόγω αυξημένης κίνησης στους δρόμους.

Παρότι εσείς δεν «ειδοποιήσατε» το κινητό σας ότι έχετε ραντεβού το πρωί, αυτό το ξέρει ήδη. Πώς; Η συγκεκριμένη εφαρμογή διάβασε τα e-mail σας, είδε το ημερολόγιό σας, βρήκε τη γεωγραφική σας τοποθεσία, βρήκε τα στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους και διαπίστωσε ότι χρειάζεστε μισή ώρα παραπάνω για να φτάσετε στη δουλειά. Η τεχνολογία αυτή (predictive search, που θα μπορούσε να αποδοθεί ως προβλεπτική αναζήτηση) είναι ό,τι πιο καινούργιο στην αναζήτηση στο WEB και είναι από τις πρώτες που αναπτύσσονται ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα. Δεν χρειάζεται καν να ψάξετε κάτι με λέξεις κλειδιά. Η αναζήτηση είναι οι δικές σας πληροφορίες (τοποθεσία, ώρα, ημερολόγιο, δραστηριότητα), τις οποίες συγκεντρώνει το κινητό από μόνο του, όπως λένε οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τις εφαρμογές αυτές.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτές οι υπηρεσίες θα εξαπλωθούν σε πολλές συσκευές και θα είναι διαθέσιμες στα ξυπνητήρια, στα ψυγεία, ακόμα και στους καθρέφτες του μπάνιου. Η σχετική εφαρμογή Google Now είναι ήδη ενσωματωμένη στα γυαλιά της Google, που μπαίνουν στο Ιντερνετ. Για παράδειγμα, καθώς ο κάτοχός τους διασχίζει το αεροδρόμιο, μπορεί να δει στα γυαλιά του ότι η πτήση του έχει καθυστέρηση.

«Η εφαρμογή Google Now είναι πράγματι εντυπωσιακή και επαναστατική. Μελετώ τις τεχνολογίες αναζήτησης εδώ και δύο δεκαετίες και έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάτι καινούργιο θα αλλάξει τον κόσμο. Αυτή η εφαρμογή πράγματι είναι κάτι το διαφορετικό», λέει ο Ντάνι Σάλιβαν, ειδικός στις τεχνολογίες αναζήτησης.

Βέβαια, την προβλεπτική αναζήτηση την οποία παρέχουν και άλλες υπηρεσίες στις ΗΠΑ, όπως οι Cue, reQall, Donna Tempo, AI, MindMeld και Evernote, θα μπορούσε να τη δει κανείς ως την τελευταία εισβολή στην προσωπική μας ζωή, έναν κατάσκοπο που καταγράφει την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μας. «Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Αλλη άποψη έχουν οι 30ρηδες μηχανικοί στη Σίλικον Βάλεϊ και άλλη οι 60ρηδες επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη», επισημαίνει η Αντρέα Μάτγουισιν, ειδική στα νομικά ζητήματα που εγείρει η τεχνολογία, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Πολλοί προγραμματιστές ονειρεύονταν εφαρμογές τέτοιου είδους εδώ και χρόνια. Τώρα όμως γίνεται πραγματικότητα, πρώτον, γιατί η διαχείριση του τεράστιου όγκου της ψηφιακής πληροφορίας στην καθημερινότητά μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και, δεύτερον, γιατί η αποθήκευση της πληροφορίας είναι δυνατόν να γίνει πλέον στο Σύννεφο (στη δικτυακή υπηρεσία από όπου μεταφέρονται τα δεδομένα σε όλες τις συσκευές μας) και όχι μόνο στον σκληρό μας δίσκο.

Google Now

Η εφαρμογή Google Now, διαθέσιμη για κινητά Android και iPhone, διαβάζει τον λογαριασμό αλληλογραφίας του κατόχου της συσκευής στο gmail, γνωρίζει την τοποθεσία του από το GPS του κινητού και μαθαίνει την κίνηση στους δρόμους από το Google Maps. Ετσι, ειδοποιεί τον κάτοχό του ότι ήρθε η ώρα να φύγει για το ραντεβού του