Ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που επέβαλε νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, ήταν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Ηταν Δεκέμβριος του 1946. Εκτοτε η έκβαση του εμφυλίου πολέμου συνδυάστηκε με την ενεργό πλέον παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και για τους έλληνες πρωθυπουργούς η παρουσία τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στο πλευρό του εκάστοτε αμερικανού προέδρου ήταν στοιχείο αναγνώρισής τους από την υπερδύναμη.

Παρότι σε σχεδόν επτά δεκαετίες οι μάλλον αραιές προσκλήσεις των πολιτικών που κυβερνούσαν την Ελλάδα στις ΗΠΑ δεν απέδιδαν πάντοτε κάτι εντυπωσιακό, αποτελούσαν θέμα για συζητήσεις και πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και στις περιπτώσεις που δεν ερχόταν η περιπόθητη πρόσκληση, δεν έλειπαν οι πολιτικές ερμηνείες.

Εχει ενδιαφέρον ότι η ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ έχει κατά κάποιο τρόπο οικογενειακό άρωμα: δύο με το επώνυμο Καραμανλής, τρεις Παπανδρέου και ο Κων. Μητσοτάκης με την… κόρη του.

Παραδόξως οι πρώτοι, παρά τον φιλοδυτικό προσανατολισμό τους, δεν τα πήγαν καλά με τους αμερικανούς προέδρους, από τους Παπανδρέου οι δύο πρώτοι έφτασαν μέχρι τη σύγκρουση, ενώ η οικογένεια Μητσοτάκη πλην των άλλων έκανε και καλή παρέα με την οικογένεια Μπους!

Οι Καραμανλήδες. Ο Κων. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Αϊζενχάουερ τον Νοέμβριο του 1956 στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τον είχε φέρει στην Αθήνα δύο χρόνια αργότερα. Στον Λευκό Οίκο πήγε το 1961 με πρόεδρο τον Τζον Κένεντι. Ετυχε να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης τον οποίο υποδέχθηκε ο νεοεκλεγείς τότε αστέρας της δυναστείας Κένεντι, με τον αρχηγό της CIA Αλεν Ντάλες να ζητάει πληροφορίες από την Αθήνα: «Ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής;». Ανεπισήμως ο Καραμανλής βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και το 1978, προσκεκλημένος του Τζίμι Κάρτερ με την ευκαιρία μιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε Οβάλ Γραφείο το 2005 με πρόσκληση από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, τον οποίο είχε δει για λίγο –τρία χρόνια νωρίτερα –ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο και δεν βελτιώθηκε ποτέ μεταξύ τους. Αντίθετα, το 2008 στο Βουκουρέστι ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε την προαγγελία του αμερικανού προέδρου για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και οι σχέσεις τους πάγωσαν, για να επιδεινωθούν όταν ο Καραμανλής έκανε άνοιγμα στους Ρώσους του Πούτιν.

Οι Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα και συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, σε ατμόσφαιρα που επισκιάζεται από τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Ο αμερικανός πρόεδρος πιέζει τον Παπανδρέου να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ινονού και να αποδεχθεί το σχέδιο Ατσεσον για το Κυπριακό. Εκείνος αρνείται. Οπως μάλιστα είχε προβλέψει, η κυβέρνησή του έπεσε ένα χρόνο αργότερα

Την πρώτη οκταετία του στο τιμόνι της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αντίθετα οι σχέσεις του με τη διοίκηση Ρίγκαν ήταν μονίμως τεταμένες. Τελικά το 1994, στην τρίτη θητεία του ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον. Οπως δήλωσε αργότερα, εντυπωσιάστηκε από «την απίστευτη οξυδέρκεια του νου που έκρυβε μέσα του αυτό το γηρασμένο σώμα». Προσφέρθηκε μάλιστα να τον φιλοξενήσει και στον Λευκό Οίκο, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία προτίμησε να καταλύσει σε ξενοδοχείο για λόγους υγείας.

Τον Μάρτιο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, στον οποίο πλέον έχει εγκατασταθεί ο Μπαράκ Ομπάμα. Πλέον τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά και μονοπωλούν τις συζητήσεις. Ο αμερικανός Πρόεδρος είναι θερμός και εκθειάζει την «προσωπική εργασία» του Γ. Παπανδρέου για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά παρά τις προβλέψεις κάτι εντυπωσιακό δεν προέκυψε από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι Μητσοτάκηδες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κλήθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1990 και πήγε συνοδευόμενος από τον υπουργό του Εξωτερικών, τον Αντώνη Σαμαρά. Αλλά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών παρίσταται η… Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος επιδαψίλευσε δημοσίως κολακείες.

Η δεύτερη συνάντησή τους έγινε τον Δεκέμβριο του 1992. Η οικογένεια του πατρός Μπους είχε την ευτυχία να δοκιμάσει την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκης στη Σούδα, με θέα την αμερικανική βάση.

Ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με δύο διαφορετικούς αμερικανούς προέδρους στο Οβάλ Γραφείο. Η πρώτη φορά ήταν το 1996 και αφού είχε προηγηθεί η κρίση στα Ιμια και οι ευχαριστίες προς τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής. Οι συζητήσεις του με τον Μπιλ Κλίντον εστιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά.

Τον Ιανουάριο του 2002 συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και την παράσταση έκλεψε μια νάιλον σακούλα από κατάστημα duty free του αεροδρομίου από την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός έβγαλε μια μπλούζα με το σήμα των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έδωσε στον αμερικανό πρόεδρο και ένα κέρμα του ενός ευρώ ως ο πρώτος πρωθυπουργός της ευρωζώνης που πέρασε τον Ατλαντικό. Τον Ιούνιο του 2003, στα τέλη της ελληνικής προεδρίας ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο ήταν πανηγυρική.