Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων και την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η συντονισμένη αντιμετώπιση της εποπτείας της αγοράς με κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν οι Περιφέρειες. Μάλιστα, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιδείξει όλες οι περιφέρειες της χώρας τον ίδιο ζήλο προς την κατεύθυνση αυτήν.

Στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, μέσω των ελεγκτικών κλιμακίων που έχουν συστήσει, περιλαμβάνονται τόσο το παρεμπόριο, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες από την πλευρά του εμπορικού κόσμου παρουσιάζει έξαρση στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και τις τουριστικές περιοχές μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όσο και ο έλεγχος των επιχειρήσεων εστίασης σχετικά με την έκδοση αποδείξεων αλλά και την προσαρμογή των τιμοκαταλόγων όσων φέρουν το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών λόγω ΦΠΑ στις νέες τιμές.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Την ίδια ώρα πάντως καμπανάκι για έξαρση του παρεμπορίου χτυπά ο εμπορικός κόσμος. Χθες με επιστολή της προς τους περιφερειάρχες και τους αντιπεριφερειάρχες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισήμαινε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο, όπως σημειώνει, παίρνει ξανά μεγάλες διαστάσεις, κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και στις τουριστικές περιοχές. Μάλιστα η ΕΣΕΕ ζητεί από τους περιφερειάρχες να αξιοποιήσουν, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το Συντονιστικό Κέντρο κατά του παρεμπορίου που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Αττική από το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 2012 η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων παρεμπορίου έφτασε τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο συνολικός τζίρος που πραγματοποιείται φτάνει τα 20 – 25 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τα δημόσια ταμεία να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα έκθεση της ΕΕ για το 2012 κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από τις οποίες προέρχονται προϊόντα-μαϊμού που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στα τελωνεία της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί μία από τις κύριες πύλες εισόδου προϊόντων-μαϊμού στην υπόλοιπη ΕΕ, μεγάλος αριθμός των οποίων διακινείται και εντός των ελληνικών συνόρων.