Υποθέτω ότι κάπου θα πήρε το μάτι σας αυτές τις ημέρες ότι άρχισε εκ νέου κινητικότητα για τη συγκρότηση του περιβόητου πόλου της Κεντροαριστεράς. Στην πιάτσα κυκλοφορούν ονόματα, ακούγονται φήμες για επαφές και προαναγγέλλονται συναντήσεις. Και όμως, όσο και αν έψαξα τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφερα να ανιχνεύσω καμία τέτοια δραστηριότητα. Και όπου απευθύνθηκα η απάντηση που πήρα είναι ότι οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι να προστρέξουν στο κεντροαριστερό προσκλητήριο δεν έχουν ιδέα.

Πάρτε για παράδειγμα την Αννα Διαμαντοπούλου. Περνάει οικογενειακά τις διακοπές της στα Χανιά, δεν έχει μετάσχει σε καμία ζύμωση, ούτε την προσέγγισε κανείς, αλλά και να έπαιρνε οποιαδήποτε πρόσκληση θα την απέρριπτε. Οι συνειρμοί για την επικοινωνία της με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο θεωρούνται από την ίδια αστείοι, καθόσον ο Ανδρέας υπήρξε κάποτε συνεργάτης του γραφείου της και άλλο ουδέν. Ισως το πλέον ενδιαφέρον για την Αννα αυτή την περίοδο ήταν ότι έφθασε στο γραφείο της πρόσκληση για να μετάσχει στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και δεν την απεδέχθη…

Να πάμε στον Ηλία Μόσιαλο. Παρότι παρακολουθεί τα πράγματα, παραμένει πάντα στο Λονδίνο, ετοιμάζει σημαντικές δραστηριότητες στο πανεπιστήμιό του και είναι αμφίβολο αν θα βρει την ευκαιρία να έλθει έστω και για ένα Σαββατοκύριακο αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μήπως ο Ανδρέας Λοβέρδος πήγε στην Πάρο για πολιτικές συζητήσεις με κεντροαριστερούς παραθεριστές που αφθονούν στο νησί; Καμία σχέση. Απλώς συνόδευσε τη σύζυγό του σε μια επαγγελματική δραστηριότητα.

Τότε πού βρίσκεται ο κεντροαριστερός οργασμός που φημολογείται; Ακόμη και μια ιδέα που υπήρχε προ διμήνου να αναλάβει ο Νίκος Μπίστης να δημιουργήσει ένα δίκτυο δεν περπάτησε. Και φυσικά Κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερούς δεν γίνεται.

Ελλάς – Αλβανία, επικοινωνία

Οφείλω να πω ότι σε μια χώρα στην οποία τίποτα δεν μένει κρυφό, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να κρατήσει αυστηρά απόρρητες τις προεκλογικές και μετεκλογικές επαφές της με τον νέο Πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα (φωτογραφία).

Πρωταγωνιστής των διακριτικών επαφών, αυτό που κάποτε θα λέγαμε «μυστική διπλωματία», με τον Ράμα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Παναγιώτης Μίχαλος, ο οποίος είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, αμερικανοτραφής και μάλλον «τυπικός δεξιός» Μίχαλος κατάφερε να συνεννοηθεί άριστα με τον Σοσιαλιστή Ράμα, παλαιό δήμαρχο Τιράνων, ο οποίος εξελέγη με 58% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εξού και ο Αλβανός τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δείχνοντας πως αλλάζει την πρακτική των προκατόχων του από το 1990 έως σήμερα.

Ετσι, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σάββατο, ο Ράμα θα έχει σήμερα το πρωί τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση, έναν μήνα μετά την απόφαση για τον αγωγό TAP και την επικύρωση έπειτα από τέσσερα χρόνια εκκρεμότητας –από την Αλβανία της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Μετά τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, ο αλβανός Πρωθυπουργός θα τα πει με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο. Στη συνέχεια –εδώ είναι η έκπληξη –θα τα πει και με τον Κώστα Σημίτη.

Ο Στουρνάρας στο στόχαστρο

Αναυδοι συνεχίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθούν την απήχηση του «κινήματος Νικήτα – Προκόπη» κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και στην κυβέρνηση. Δηλαδή, ο πετροπόλεμος που εγκαινίασαν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα περί «κουρασμένων βουλευτών» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παρά την προσπάθεια του ιδίου να το μαζέψει με συνεχείς εξηγήσεις, οι δηλώσεις εναντίον του συνεχίζονται καταιγιστικά.

Πλην των δύο «πρωταιτίων», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια μεταξύ των άλλων οι Γ. Ορφανός, Α. Ντινόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη, Γ. Κοντογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γ. Βλάχος, Κ. Τασούλας, Μ. Ταμήλος, Γ. Καλατζής και Δ. Κυριαζίδης, ενώ αποστάσεις έχουν πάρει οι υπουργοί Κυρ. Μητσοτάκης και Ι. Μιχελάκης, καθώς και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η ένταση των αντιδράσεων και τα εσωκομματικά φρονήματα ορισμένων έκαναν κάποιους στο περιβάλλον Σαμαρά να αναζητήσουν υποκινητές στη συνήθη πλευρά: τους καραμανλικούς του κόμματος. Υπήρξε μάλιστα η υπόνοια ότι η πλευρά Καραμανλή εκδικείται για κάποιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του προκατόχου τού Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά η σχετική έρευνα δεν απέδωσε κάτι συγκεκριμένο. Εμαθαν μόνο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απλώς, όταν τον ερωτούν, λέει ότι «απογοήτευσε ο Στουρνάρας». Οι πιο πιστοί οπαδοί του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποδέχονται ότι επιδιώκουν την απομάκρυνση του υπουργού, αλλά οι περισσότεροι προσθέτουν: «Οχι ακόμη».