Σε νέα δέσμευση προχώρησε και σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο μέτρο της κινητικότητας, επισημαίνοντας ότι κανένας εργαζόμενος στο ΕΣΥ δεν πρόκειται να απολυθεί.

Εμφανίστηκε ωστόσο ιδιαίτερα ενοχλημένος κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου από τις καταλήψεις των τελευταίων ημερών στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», προειδοποιώντας ότι η κατάληψη χώρων νοσοκομείων του ΕΣΥ αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα εν μέσω της διαδικασίας της διαθεσιμότητας – κινητικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το πρώην Λοιμωδών δεν πρόκειται να κλείσει, αντίθετα θα αναβαθμιστεί σε μία προσπάθεια να προσφέρει καλύτερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής.

Διαβάστε εδώ,το ακριβές σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον αναπροσανατολισμό συγκεκριμένων νοσοκομείων.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι «το νοσοκομείο δεν κλείνει, αυτή η υγειονομική δομή ενισχύεται και εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν παρασύρονται από εξωνοσοκομειακά κέντρα κομματικών συμφερόντων».

Διατηρώντας αδιάλλακτη στάση ο υπουργός Υγείας κάλεσε μάλιστα, δημοσίως τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, να παραιτηθεί εάν δεν υπάρξει καμία απόλυση.

Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Βαρνάβα, ο οποίος επιμένει ότι το σχέδια της κινητικότητας και της αλλαγής ρόλου μικρών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν ένα «εφιαλτικό σκηνικό στο χώρο της Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι το Σπηλιοπούλειο, το Αγία Βαρβάρα, το Πατησίων, η Πολυκλινική, το Αμαλία Φλέμινγκ, και το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Ι.Ε.Ν.Θ.Υ.Α.Ε) είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα – «δεξαμενές», από όπου θα αποχωρήσουν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό προς άλλες μονάδες υγείας.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία που μπαίνουν στο… μικροσκόπιο είναι το «Παναγία» αλλά και τα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων και Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων.

Το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας το σχέδιο της υλοποίησης είναι «σφιχτό» χρονικά, δεδομένου ότι στόχος της ηγεσίας είναι έως τον Σεπτέμβριο να έχει μπει σε λειτουργία ο…νέος υγειονομικός χάρτης.

– Στις 13 Αυγούστου ξεκινά η συλλογή του υλικού της αξιολόγησης των φορέων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

– Στις 23 Αυγούστου δημοσιεύεται ο κατάλογος με τα ονόματα των εργαζομένων που τίθενται σε κινητικότητα.

– Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι καταθέτουν τις προτιμήσεις τους σε ό,τι αφορά την μετακίνηση τους σε όμορα νοσοκομεία.

– Στις 31 Αυγούστου ξεκινάει η κυρίως διαδικασία της κινητικότητας.

– Στις 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των εργαζομένων στιες νέες τους θέσεις.