Τον μηχανισμό του οργανισμού που πυροδοτεί σε κάποιους ανθρώπους αλλεργία στις γάτες, βρήκαν βρετανοί επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης προληπτικής θεραπείας ή ακόμη και εμβολίου.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αναγνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, «αισθάνεται» τα αλλεργιογόνα που έχει η γάτα και αμέσως εκδηλώνει συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, καταρροή και τσούξιμο στη μύτη και βήχα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ειδικοί ανέλυσαν πρωτεΐνες από διάφορα σημεία του τριχώματος της γάτας που είναι και το πιο συχνό σημείο παρουσίας αλλεργιογόνων στις γάτες.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι το αλλεργιογόνο που διαθέτει η γάτα, ενεργοποιεί στον άνθρωπο μία συγκεκριμένη αντίδραση, η οποία γίνεται και όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με μία κοινή βακτηριακή τοξίνη.

Και αυτό είναι που τελικά προκαλεί υπερβολική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσολογική ανταπόκριση) και δημιουργεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.

«Η αλλεργία που προκαλεί η γάτα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Κι αυτό διότι τα μόρια που αφήνει μέσα σε κάθε σπίτι, έχουν την ιδιότητα να κολλάνε στο πάτωμα, σε τοίχους, σε ταβάνια και έπιπλα. Επίσης, ακόμη και να απομακρυνθεί η γάτα από ένα σπίτι, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να προκαλούν αλλεργική αντίδραση σε ανθρώπους, για αρκετά χρόνια ακόμη…» εξηγεί ο Μόρεν Τζένκινς, ειδικός κλινικός ανοσολόγος από τη Βρετανία.

«Γι’ αυτό και τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Εκτιμώ ότι θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου ή θεραπείας», εξηγεί ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Immunology.