Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανακάλυψαν μια «ορμονική επανάσταση» που συνέβη στα γονίδια πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, συγκεκριμένα δύο μεταλλάξεις – κλειδιά που είχαν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του ορμονικού και αναπαραγωγικού συστήματος των ανθρώπων σε αυτά που έχουμε σήμερα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι δύο μικρές αλλά τόσο σημαντικές μεταλλάξεις επηρέασαν την εξέλιξη των στεροειδών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη.

«Αν δεν είχαν γίνει αυτές οι δύο μεταλλάξεις, τα σώματά μας θα είχαν διαφορετικούς μηχανισμούς για να μπορούν να ρυθμίζουν την εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική όρεξη, την αντίδραση στο στρες, τη λειτουργία των νεφρών, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη των θηλυκών και αρσενικών χαρακτηριστικών στη διάρκεια της εφηβείας», λέει ο Τζο Θόρντον, καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής και Οικολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και επικεφαλής της έρευνας.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι αν γνωρίζουμε πώς ο γενετικός κώδικας της πρωτεΐνης καθορίζει τις λειτουργίες της, θα μπορούμε να κατασκευάσουμε καλύτερα φάρμακα και να προβλέψουμε πώς οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τις ασθένειες.

Οπως φαίνεται και από την έρευνα, ακόμα και οι φαινομενικά ασήμαντες μεταλλάξεις μπορεί να έχουν καθοριστική επίδραση σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και την εξέλιξη του ανθρώπου σε βάθος χρόνου.

Μέσα σε 500 εκατ. χρόνια οι στεροειδείς ορμόνες έγιναν ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο τα θηλαστικά ρυθμίζουν τη ζωή τους.

Τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συνεργάστηκαν επίσης ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Ορεγκον και του Εμορι καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου Σκριπς, δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».