Η υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από την Πολωνία είναι ένας «ρεαλιστικός» στόχος σε μια δεκαετία, ή ακόμη και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν γίνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ρόστοφσκι.

«Θεωρώ ότι η προθεσμία των δέκα ετών είναι ρεαλιστική, αλλά η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη μπορεί να γίνει και νωρίτερα», δήλωσε ο Ρόστοφσκι στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. «Ωστόσο θέλουμε να έχουμε εγγυήσεις πως η ευρωζώνη έχει προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε αυτή με ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε καθόλου την ταχύτητα προόδου της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Υποστηρίζουμε και συμβάλλουμε και υιοθετούμε λύσεις, αλλά οι πρόοδοι που σημειώνονται είναι ανεπαρκείς», πρόσθεσε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών.

Η Πολωνία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, δεν έχει ορίσει έως σήμερα κάποια χρονική προθεσμία για την υιοθέτηση από μέρους της του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι δηλώσεις του Ρόστοφσκι συνάδουν με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε σημειώσει στις αρχές του Ιουλίου ότι «η υιοθέτηση του ευρώ παραμένει στόχος» για την Πολωνία, αλλά «η προοπτική παραμένει μακρινή» ως προς την εκπλήρωσή του.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης είχε υπενθυμίσει ότι η έγκριση του ενιαίου νομίσματος προϋποθέτει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, κάτι για το οποίο απαιτείται η πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Το να υπάρξει μια τέτοια πλειοψηφία είναι αδύνατον με την τρέχουσα σύνθεση της βουλής, η οποία προβλέπεται να ολοκληρώσει τη θητεία της το 2015.

Δυόμισι χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές με βάση το κανονικό χρονοδιάγραμμα, οι φιλελεύθεροι που βρίσκονται στην εξουσία συνεχίζουν να χάνουν ισχύ και το PiS, το κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αυξάνει τις δυνάμεις του. Το PiS αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, μακράν η μεγαλύτερη οικονομία από τις χώρες που είχαν παλαιότερα κομμουνιστικές κυβερνήσεις κι έχουν γίνει σήμερα μέλη της ΕΕ, είναι η μόνη από τις 28 που συνέχισε να καταγράφει αδιαλείπτως οικονομική ανάπτυξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.