Με αντιστροφή επιχειρημάτων απαντά η κυβέρνηση στις έντονες επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση στη Βουλή, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Απέναντι στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού, καταργώντας την κοινωνική διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε ότι βασική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα.

«Πάμε με ένα σύστημα για τον κατώτερο μισθό που συγκλίνει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ εσείς λέτε πως θα παρέμβετε νομοθετικά για να τον επαναφέρετε στα προηγούμενα. Είναι αυτό αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι ο κατώτατος μισθός με τη σημερινή του μορφή θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το 2017, «και δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο».

Την Τετάρτη, σημείωσε ο υπουργός, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του 2013, ύψους 37,29%, όπως επίσης και αύξηση στις θέσεις πλήρους απασχόλησης ύψους 51,95%.

Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απαντώντας στις βολές του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι ταξικά ουδέτερο», αναρωτήθηκε αν η μερική διαγραφή του χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ταξικά ουδέτερη».

«Το αν κάποιος είναι αριστερός, κρίνεται με το ποσοστό χρέους που θα διαγράψει;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. «Το καταλαβαίνω» απάντησε καταφατικά ο ίδιος, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ.

***Αργά το βράδυ και με αφορμή φήμες που κυκλοφόρησαν περί κατάργησης του 8ώρου,το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναγκάστηκε με ανακοίνωσή του να τονίσει:

«Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.

Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.

Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα»

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ «αποθέωση της άμεσης δικτατορίας», αποκάλεσε την κυβέρνηση «συμμορία της καταστροφής» και θεώρησε πως είναι «καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες» στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή, διακρίνοντας στην πολιτεία τους «επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού», δεσμευόμενη ότι «θα προσπαθήσει να μην μείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα».

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλασσε και ο Θ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην ομιλία του τις προτροπές των «αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή» θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, για «ραντεβού στα γουναράδικα, όπως έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης».

«Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις εκείνες, που χαρακτηρίζουν τις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης ως «οριζόντιες» και «χωρίς σχεδιασμό»:

«Το υπουργείο Παιδείας έκανε αξιολόγηση δομών. Εχουμε αυτή τη στιγμή 110 ειδικότητες και πολυδιάσπαση. Για ποιον σκοπό; Ρωτήσατε τι ανεργία είχαν αυτοί οι κλάδοι; Κοροϊδεύουμε τη νεολαία;» σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως από την κατάργηση των 2500 οργανικών θέσεων στην τεχνική εκπαίδευση, 500 καθηγητές θα μεταταγούν στο υπουργείο Υγείας και 2000 θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, με εξαίρεση τους πολυτέκνους και τα άτομα με αναπηρία. «Κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς σχολείο. Θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα, θα καλυφθούν οι ανάγκες από ωρομίσθιους, με προτεραιότητα εκείνους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα» διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου.

Τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο

Τροποποιήσεις με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους επέφερε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβάλλονταν σε έξι μηνιαίες δόσεις

– Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου

– Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού

– Οι διατάξεις αυτές προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από 1 Αυγούστου.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Νωρίτερα, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Η ένσταση υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την ΔΗΜΑΡ.

Η ένσταση που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αφορούσε στις διατάξεις:

– για την εξασφάλιση του αστικού και ποινικού ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (άρθρο 74)

– την ίδρυση Παρατηρητηρίου αξιολόγησης και ελέγχου του προϋπολογισμού των ΟΤΑ (άρθρο 76)

– για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (δικαίωμα του ενός εκάστου υπουργού από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν ή να συστήνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – άρθρο 90)

– τη ρύθμιση για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας διενέργειας υποχρεωτικών μετατάξεων (κινητικότητα – άρθρο 91)

– τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 103)

– την δικαστική προστασία των εργαζομένων και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 105) και υποχρεωτική εκδίκαση των αγωγών για άκυρη απόλυση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013, παράλληλα με κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής επιβολής της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένου, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του (άρθρο 106).

Το άρθρο 106, όπως επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, «απαγορεύει να προστατευτούν δικαστικά όσοι έχουν μακροχρόνιες (20-30 χρόνια) συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με το Δημόσιο – και απολύονται».

«Η διάταξη συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση του νομοθέτη σε εκκρεμείς δίκες» εκτίμησε και η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Οι εισηγητές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν και παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τα παραπάνω άρθρα, εκτιμώντας πως συνηγορούν για το ασυμβίβαστο των παραπάνω διατάξεων με το Σύνταγμα.

Από πλευράς ΝΔ ανέλαβε να απαντήσει ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος παραδέχθηκε πως κάποιες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «κινούνται στο όριο της συνταγματικότητας» – κατηγόρησε, ωστόσο, την αντιπολίτευση πως «έχει κάνει έθιμο την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, με επιδίωξη να μπλοκάρει την εξυγίανση του δημοσίου βίου».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ειδικότερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή» σχολίασε.

οσον αφορά στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ εκτίμησε πως δεν είναι κατηγορηματικό και «πουθενά δεν μιλά ευθέως για αντισυνταγματικότητα».

Ανταπαντώντας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Λαφαζάνης παρατήρησε πως «το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία» και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να ορθώσουν το ανάστημά τους», πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος.

«Η υπερβολή δεν οδηγεί πουθενά. Μόνον σε πολώσεις» απάντησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να αποσύρει τη διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χαρακτήρισε «λυτρωτική» τη διάταξη για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και εκτίμησε πως η θέσπιση του Παρατηρητηρίου για τους ΟΤΑ δεν συνιστά συνταγματικό κώλυμα, αλλά ζήτημα ουσίας.

Οσον αφορά στις διατάξεις που αφορούν την δικαστική προστασία των εργαζομένων, άφησε υπαινιγμούς για «δικηγόρους που κερδίζουν συστηματικά τις δίκες των προσωρινών διαταγών, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να ζητήσει τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής».

«Τι θα λέμε στους άλλους πολίτες; Πώς θα πληρώνουμε άνεργους για ενάμιση χρόνο;» ρώτησε ο Ανδρέας Κουτσούμπας (ΝΔ).

«Με τη διάταξη, αν ο εργαζόμενος δεν πάρει συζήτηση της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, δεν παίρνει προσωρινή διαταγή. Αν όμως δεν προσδιοριστεί η χρονολογία της εκδίκασης, τι φταίει αυτός; Αυτά δεν είναι αντισυνταγματικές συμπεριφορές που πρέπει να ελέγξουμε;» απάντησε ο Β. Καπερνάρος (ΑΝΕΛ).

«Είναι προφανές πως υπήρχε κατάχρηση, αλλά είναι δυνατόν να τιμωρείται ο επιμελής διάδικος επειδή ο προΐστάμενος της Δικαιοσύνης δεν τηρήσε τη διαδικασία;» συμφώνησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ).

«Σε μια τέτοια περίπτωση θα εγερθούν αξιώσεις αποζημίωσης από τον καλόπιστο διάδικο» απάντησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

Από πλευράς ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ιδιαίτερα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και «την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».