Την επόμενη ημέρα μετά την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου σχεδιάζει ήδη η κυβέρνηση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και στην αναδιοργάνωση των ελληνικών τραπεζών.

Εξ αυτού του λόγου ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τους οποίους και ζήτησε να συμβάλουν με πρωτοβουλίες τους στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

ΤΟ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ». Παράλληλα η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να χρυσώσει το χάπι στους διαφωνούντες βουλευτές και προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με στόχο να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς καλείται να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να διορθώσει τις όποιες καθυστερήσεις καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα με αιχμή τον δημόσιο τομέα. Ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται μήνας-ορόσημο και το Μαξίμου επιθυμεί η επόμενη έλευση της τρόικας να μη συνοδευτεί από αρνητικά σχόλια και επισημάνσεις περί καθυστερήσεων και υστερήσεων στα έσοδα. Επίσης, γνωρίζει ότι εάν καταφέρει τελικώς να πιάσει τους στόχους και να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία του στο να διεκδικήσει μια νέα μείωση του χρέους.

Θεωρεί όμως ότι συγχρόνως θα πρέπει να βοηθηθεί και η αγορά μέσω της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, όπως επίσης και οι πολίτες που διατηρούν δάνεια και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους.

Ολα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες κ.κ. Κωστόπουλο (Alpha), Ζανιά (Εθνική), Μεγάλου (Eurobank), Σάλλα (Πειραιώς) και την επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου, με την προτροπή να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων ώστε να υπάρξει ανακούφιση των δανειοληπτών.

Στο μέτωπο του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να υποχωρεί σε ορισμένα σημεία, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει αιτήματα βουλευτών που διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις για συγκεκριμένες διατάξεις. Ως εκ τούτου, σε σύσκεψη των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας και του υφυπουργού Οικονομικών με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις για την απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία είτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης (σωφρονιστικά καταστήματα). Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε μάλιστα χθες στον Σκάι ότι η προσπάθεια που γίνεται αποσκοπεί στο να βγουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στους δρόμους για να υπηρετήσουν τον έλληνα πολίτη, όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τροπολογίες που εμφανίζονταν ως κόκκινο πανί στα μάτια των βουλευτών και για τις οποίες υπήρξαν και δηλώσεις πως δεν πρόκειται να υπερψηφιστούν. Ετσι αποσύρθηκε η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σύμφωνα με την οποία αποκτούσαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με τα κυβερνητικά αεροσκάφη ο εκάστοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Αμυνας, όπως επίσης και εκείνη που προέβλεπε τη δημιουργία γενικής γραμματείας στο υπουργείο Αμυνας. Ακόμη, η κυβέρνηση δέχτηκε να αποσύρει τη ρύθμιση που απαλλάσσει από ποινικές και αστικές ευθύνες (ακαταδίωκτο) τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέμα που είχε ξεσηκώσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, οι υπουργοί είπαν για τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, των οποίων οι ειδικότητες αναμένεται να καταργηθούν, ότι είναι πιθανό να υπάρξει υπουργική απόφαση ώστε να απορροφηθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή να μοριοδοτηθούν ως ωρομίσθιοι. Για τους σχολικούς φύλακες συζητιέται το ενδεχόμενο να τους αναγνωριστεί πενταετής συνταξιοδοτική ασφάλιση για το διάστημα που είχαν μόνο υγειονομική περίθαλψη.

Πάντως, το μέτωπο με τους δημάρχους παραμένει ανοιχτό καθώς η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τους κ.κ. Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Μιχελάκη κύλησε με ένταση, ενώ απειλήθηκαν από τους αιρετούς και παραιτήσεις κυρίως για τα θέματα που αφορούν τα οικονομικά των δήμων.