Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα στον πλανήτη που μπορεί να εκτοξεύει αντικείμενα σε μακρινή απόσταση με μεγάλη δύναμη. Η ικανότητά του αυτή είναι προϊόν εξελικτικής βιολογίας και άρχισε να την αποκτά πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Οι παίκτες του μπέιζμπολ, που πρέπει να έχουν εξαιρετική ικανότητα στη ρίψη της μπάλας με μεγάλη δύναμη και ακρίβεια, αλλά και οι ακοντιστές χρωστούν αυτό το χαρακτηριστικό τους στους προγόνους μας που κυνηγούσαν μαμούθ.

Οι μύες των ώμων που παράγουν την κινητήρια δύναμη για τη ρίψη αντικειμένων άρχισαν να αποκτούν αυτήν την ικανότητα στον Homo Erectus, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τότε ήταν που οι πρόγονοι του ανθρώπου άρχισαν το συστηματικό κυνήγι των μεγάλων ζώων, προκαλώντας αλλαγές στην ανατομία τους. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν τις κινήσεις των παικτών του μπέιζμπολ με τρισδιάστατη κάμερα και διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος ώμος μιμείται τη σφεντόνα τη στιγμή της ρίψης, αποθηκεύοντας και απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ο άνθρωπος είναι πολύ καλύτερος σε αυτήν την κίνηση απ’ ό,τι ο πολύ πιο δυνατός χιμπαντζής. «Οι χιμπαντζήδες είναι πολύ δυνατοί και μυώδεις, κι όμως οι αρσενικοί ενήλικοι μπορούν να πετάξουν ένα αντικείμενο με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα, ίση δηλαδή με αυτήν ενός 12χρονου παίκτη του μπέιζμπολ» λέει ο Νιλ Ρόουτς, επικεφαλής της έρευνας.

Αν οι πρόγονοί μας δεν έκαναν τόσο καλά αυτές τις κινήσεις, λένε οι ειδικοί, δεν θα κατάφερναν να σκοτώνουν μεγάλα ζώα και να τρώνε πολύ και καλό κρέας, ώστε να μεγαλώσει ο εγκέφαλος και να αναπτυχθούν γνωσιακές ικανότητες, όπως αυτή της ομιλίας.