Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί για να του ζητήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του στη δίνη του σκανδάλου για τις παρατυπίες της υπηρεσίας πληροφοριών.

«Θα ήθελα (να λάβω μέρος στις εκλογές), αλλά το κόμμα θα πρέπει να το αποφασίσει αυτό» δήλωσε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών.

«Παρουσίασα την κατάσταση στον Μεγάλο Δούκα από την δική μου οπτική γωνία, από την οπτική γωνία της κυβέρνησης» είπε ο Γιούνκερ.

«Επαφίεται τώρα στον Μεγάλο Δούκα να λάβει την απόφασή του» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Γκάι Σούλερ, τόνισε πάντως μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει παραιτηθεί και προτίθεται να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία ως τις εκλογές.

Η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών –που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014– θεωρείται η 20ή Οκτωβρίου.

«Έως τότε, όλα παραμένουν ως έχουν» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ετιέν Σνάιντερ, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, (πρώην πλέον) κυβερνητικούς συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών.

Η πολιτική ζωή του Λουξεμβούργου θα λάβει μια «νέα ώθηση», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Γιαν Άσελμπορν, μιλώντας στην εφημερίδα Luxemburger Wort.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σενάριο για το μέλλον του Γιούνκερ, αν η πολιτική καριέρα στο Λουξεμβούργο έχει αβέβαιη εξέλιξη:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο, όταν η θητεία του εν ενεργεία πρόεδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ολοκληρωθεί το 2014, ή αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν θελήσει τρίτη θητεία.

Ο Γιούνκερ -λένε οι περισσότεροι στην Ευρώπη- έχει ορατό ορίζοντα πιθανώς και για τις δύο θέσεις της ΕΕ.

Το παρελθόν και η παραίτηση

Ο Γιούνκερ είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ΕΕ, καθώς βρίσκεται στην εξουσία από το 1995, επί 18 συναπτά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 28 του χρόνια, το 1982, διορίστηκε για πρώτη φορά υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκτοτε χωρίς διακοπή είναι μέλος όλων των κυβερνήσεων της χώρας του.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιούγκερ ενεπλάκη βαθύτατα στην προετοιμασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε το 1992, και άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Από το 1995 ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Το 1996, ο Γιούγκερ μεσολάβησε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για να ξεκινήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ , για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων όλων των κρατών- μελών και τη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών.

Θεωρείται ένας από τους «ιδρυτές» του ευρώ, και ήταν επικεφαλής του Eurogroup της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Την Τετάρτη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου, καθώς στην επτάωρη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και την ομιλία του απέτυχε να πείσει τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει «πολιτική ευθύνη» σχετικά με τις «παρατυπίες στη λειτουργία της SREL».

Ο Γιούνκερ, «ένας σπουδαίος ευρωπαίος, έκανε πολλά για να βάλει το Λουξεμβούργο στον χάρτη της Ευρώπης» ανέφερε ο Ζοζέφ Ντολ, ηγέτης του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το κόμμα σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «ο Γιούνκερ θα παραμείνει μία από τις κολώνες του»

Παράλληλα, η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και παλιά αντίπαλος του Γιούνκερ στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της χώρας. «Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου και με πίστη ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις νέες εκλογές» τόνισε η Ρέντινγκ.