Με μια ηγετική εμφάνιση και ένα προσκλητήριο στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες να προσπεράσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου του, που ξεκίνησε σε πανηγυρικό κλίμα χθες το βράδυ στο Τάε Κβον Ντο. Σε ένα γεμάτο στάδιο, όπου όμως έλαμψε διά της απουσίας του ο Μανώλης Γλέζος, ο κ. Τσίπρας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μέσα από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Νωρίτερα, ως τελευταίος πρόεδρος του Συνασπισμού, εισηγήθηκε την αυτοδιάλυσή του, σε ένα κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μοναδική πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να «ανατρέψει» το σημερινό σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι «φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ» μιλώντας «για όλες τις γερασμένες δυνάμεις της χώρας, του παλαιού κόσμου που φεύγει, που ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν το φάντασμα της Αριστεράς που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας στην «αριστερή στροφή» των τελευταίων ημερών ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει τα Μνημόνια, ενώ επανέλαβε ότι στο σχέδιό του είναι να μην πληρωθούν οι τόκοι για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Και επανέφερε στο προσκήνιο το δίλημμα «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το προσκλητήριο δυνάμεων που έκανε, όχι μόνο προς δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικότερα του ΚΚΕ, αλλά «του απλού δημοκρατικού κόσμου που στήριξε στη Μεταπολίτευση το αίτημα της Αλλαγής και απόθεσε τις ελπίδες του στο τότε ΠΑΣΟΚ», αλλά και η κατακλείδα της ομιλίας Τσίπρα για την ανάγκη ενός αυτοδύναμου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε από την πλευρά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί δημιουργίας «αρχηγικού τύπου κόμματος» με συνέδρους-χειροκροτητές και ψηφοφορίες «διά βοής», χωρίς ουσιαστικό διάλογο για τις θέσεις του κόμματος και την προγραμματική πρότασή του, λέγοντας πως «το κόμμα που εμείς θέλουμε είναι βαθιά δημοκρατικό, είναι ένας δημοκρατικός συλλογικός διανοούμενος που αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στον σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία».

Οπως είπε, υπερασπιζόμενος με έμφαση το μοντέλο του ενιαίου κόμματος και ρίχνοντας χαμηλών τόνων βολές προς την πλευρά της μειοψηφίας, «για εμάς το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε γραφειοκρατικές δομές, ούτε εφαλτήριο ανόδου επιτηδείων, ούτε σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές ή στρατηγικές μικροομάδων».

ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Πίσω από τα λαμπερά φώτα έναρξης του Συνεδρίου, πάντως, υπάρχει έντονο παρασκήνιο μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, της μειοψηφίας, και εκπροσώπων συνιστωσών που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυση. Και όλοι αναμένουν εάν τελικά θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά της ηγεσίας στο θέμα αυτό, όπως επίσης στο θέμα της λίστας αλλά και της εκλογής προέδρου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα υπάρξει πρόταση για εξάμηνη παράταση, υπό τον όρο αναστολής κάθε δημόσιας ξεχωριστής έκφρασης κόμματος –δηλαδή στο μοντέλο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ -, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι ανάλογο στα άλλα δύο θέματα (λίστα και εκλογή προέδρου).

Της έναρξης του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη απάλειψε το ΕΚΜ, δηλαδή το προσωνύμιο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο –Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος, Αντ. Κοτσακάς –από τον τίτλο του, προηγήθηκε το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού.

Με συνοπτικές διαδικασίες, με ελάχιστα λευκά και ακόμα πιο λίγα «κατά» (6-8), αποφασίστηκε η διάλυση της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία προέρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Σε μια μάλλον αδιάφορη διαδικασία, η οποία κράτησε πολύ λίγο, σε μια μικρή αίθουσα παραπλεύρως της μεγάλης όπου ετοιμάζονταν για την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός αυτοδιαλύθηκε ησύχως έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια ζωής…

Χωρίς το ΚΚΕ. Παρόντες στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τη ΝΔ ο γραμματέας της Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο ομόλογός του από το ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης (τον οποίο αποδοκίμασε μικρή ομάδα συνέδρων), ενώ το ΚΚΕ δεν έστειλε αντιπρόσωπο. Επίσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν και ο Αντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ.