Ο Μαχμούντ Μπαντρ είναι ο 28χρονος ακτιβιστής που κινητοποίησε εκατομμύρια Αιγυπτίους να κατέβουν στον δρόμο και τώρα είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι τα αιτήματά τους θα υλοποιηθούν.

Την ημέρα που ο Στρατός παρενέβη για να απομακρύνει τον Μόρσι από την προεδρία ο Μπαντρ και οι δύο άλλοι συνιδρυτές του κινήματος Τάμαροντ (Εξεγερθείτε) έλαβαν τηλεφωνική πρόσκληση να συναντήσουν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τρεις νέοι πήγαν στην έδρα της Στρατιωτικής Κατασκοπείας και βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο γεμάτο στρατηγούς, έναν σεβάσμιο ιμάμη, τον Πάπα των Κοπτών, έναν ανώτατο δικαστικό και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Μπαντρ όχι μόνο δεν τρόμαξε, αλλά σύντομα άρχισε να διαφωνεί με τον στρατηγό Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι για τον οδικό χάρτη του Στρατού προς μια πολιτική μετάβαση και αρνήθηκε την πρόταση να διεξαγάγει ο Μόρσι δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία. «Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν για να φύγει ο Πρόεδρος, όχι για δημοψήφισμα», είπε στον Αλ Σίσι. Ο στρατηγός πείστηκε. Οι τρεις νέοι είχαν αλλάξει την πορεία του πιο πολυπληθούς αραβικού κράτους κινητοποιώντας τεράστια πλήθη εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχε την εξουσία και κατόπιν στρεφόμενοι εναντίον όποιου αρνιόταν να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οπως και πολλοί άλλοι ακτιβιστές της γενιάς του facebook, ο Μπαντρ άρχισε να ασχολείται με τις μεγάλες διαδηλώσεις για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και ψήφισε τον Μόρσι πριν από έναν χρόνο, όμως γρήγορα απογοητεύτηκε. Τις τελευταίες εβδομάδες το κίνημα Τάμαροντ συνέλεξε εκατομμύρια υπογραφές για την παραίτηση του Μόρσι και αυτό ήταν και το μεγάλο ατού απέναντι στον Αλ Σίσι.

Φαίνεται σχεδόν απίστευτο ότι δύο νέοι δημοσιογράφοι και ένας φοιτητής –ο Μαντρ, ο 28χρονος Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ και ο 23χρονος Χασάν Σαχίν –χρησιμοποιώντας το λάπτοπ και το κινητό τους πέτυχαν σε δύο μήνες να δημιουργήσουν ένα μαζικό κίνημα εκεί όπου απέτυχαν τα κατακερματισμένα κόμματα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης. Ακτιβιστές του Τάμαροντ γύρισαν πόλεις και χωριά συγκεντρώνοντας 22 εκατομμύρια υπογραφές για την παραίτηση του Μόρσι, με ονόματα και αριθμούς ταυτοτήτων –εννέα εκατομμύρια περισσότερα από τους Αιγυπτίους που ψήφισαν τον Μόρσι. Κάλεσαν μάλιστα τον ΟΗΕ να στείλει παρατηρητές για να πιστοποιήσουν τις υπογραφές.