Κακήν κακώς έκλεισε χθες νωρίς το απόγευμα το Πάρκο Γκεζί, το οποίο είχε ανοίξει μόλις το πρωί, τρεις εβδομάδες μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημάδεψαν την Τουρκία. Υπό τον άμεσο φόβο νέων αναταραχών, οι Αρχές άλλαξαν χθες μέσα σε διάστημα λίγων ωρών τα σχέδιά τους για το Γκεζί, απομακρύνοντας βιαίως από το πάρκο αλλά και την ευρύτερη περιοχή γύρω από την Πλατεία Ταξίμ χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται.

Χθες το πρωί, ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού ανακοίνωσε πως το Γκεζί άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό. Κατέστησε σαφές ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει ξανά επίκεντρο νέων διαδηλώσεων. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, κι ενώ είχε γίνει γνωστό ότι διαδηλωτές σκόπευαν να επιστρέψουν στο πάρκο το απόγευμα για να συζητήσουν το μέλλον της Τουρκίας και να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους, η Αστυνομία εκκένωσε το πάρκο και απομάκρυνε τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισέλθουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Το πάρκο τελούσε υπό αυστηρή φρούρηση μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στις 15 Ιουνίου. Οι αναταραχές που ξεκίνησαν με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για ανάπλαση της περιοχής μετεξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε κίνημα οργής εναντίον του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Το κίνημα κατεστάλη βιαίως στα τέλη Ιουνίου, μετρώντας συνολικά 4 νεκρούς και περίπου 7.500 τραυματίες. Το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, η Αστυνομία επιτέθηκε ξανά με δακρυγόνα και αντλίες νερού σε διαδηλωτές που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ταξίμ.

Την «υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική Αστυνομία» καταδίκασε χθες ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Μούιζνιεκς τόνισε ότι η βία της τουρκικής Αστυνομίας δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Η αποτυχία από μόνη της να διερευνηθεί αποτελεσματικά η ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων Ασφαλείας, υπογράμμισε, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.